Нов вид лактобацилус откриха в Института по микробиология в БАН.

...
Нов вид лактобацилус откриха в Института по микробиология в БАН.
Коментари Харесай

Откриха нов вид лактобацилус

Нов тип лактобацилус откриха в Института по микробиология в Българска академия на науките. Учените са изследвали домашно подготвен катък и бяло саламурено сирене от Златоград и там разкрили новите млечнокисели бактерии, които са потребни за здравето и създават други потребни субстанции.

Заедно с това в деня на отворените порти на института учените обявиха, че имат създадени нови пробиотици, които имат антибактериално деяние.

Тук имат цел - да изучат целия капацитет на всички млечнокисели бактерии и да се опитат да основат нов клас функционални храни. " Без какво не можем в нашата работа - не можем без истински проби, които идват от разнообразни краища благодарение на наши сътрудници, само че наложително млякото на баба ", разяснява пред Българска национална телевизия доцент доктор Светла Данова от лаборатория " Генетика на млечнокиселите бактерии ".

Или заквасено в домашни условия, във високо планински местности. Така в лабораторията им попада и бяло саламурено сирене от региона на Златоград, което до този миг никой не е изследвал. И макар високото наличие на сол и дълго зреене, там има доста витални млечни бактерии. " Открихме плантарум, лактобацилус плантарум, който създава дейни субстанции метаболити, които са способни да държат настрани патогенни бактерии и плесените ", сподели още Данова.

При това лактобацилусът е толкоз резистентен на рискови условия, че е кадърен да мине през стомаха и да колонизира чревната лигавица против нездравословни бактерии. Освен това учените изненадващо се натъкват и на друго. " Метагеномните разбори демонстрираха, че българското саламурено сирене и катъка съдържат неидентифицирани досега типове лактобацили и бифидобактерии. И двете са приети пробиотични ", изясни тя.

Или сигурно създават субстанции с потребни за организма деяние. Но какви тъкмо, учените занапред ще се опитат да опишат свойствата на новия тип млечнокисела бактерия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР