Нов вид контрабанда, свързан с предпазните средства срещу COVID-19. През

...
Нов вид контрабанда, свързан с предпазните средства срещу COVID-19. През
Коментари Харесай

Нов вид контрабанда: Хващат пратки с нестандартни маски, ръкавици и дезинфектанти

Нов тип контрабанда, обвързван с защитните средства против COVID-19. През януари са засечени две колета с общо 4 милиона и 400 хиляди маски, които не дават отговор на стандартите на Европейския съюз. На този декор се задържат и лекарства, предопределени за пазара на черно.

Опитите за незаконен трафик на защитни средства стартира предходната година още в първата фаза от пандемията, когато се появяват и първите вести за дефицит.

" Имахме случаи на маски за прахово боядисване или на костюми за боядисване, които са укривани. В самото начало и потребителите, и контрабандистите не са били наясно кое какво е и кое би свършило работа ", съобщи Вяра Генова от Агенция " Митници ", представена от Българска национална телевизия.

 Снимка: Агенция Митници

В началото на пандемията на граничен пункт " Капитан Андреево " са арестувани над 1 милион и 500 хиляди защитни маски за лице, малко над 54 хиляди опаковки антибактериален гел, както и 40 хиляди ръкавици и защитни костюма. Задържаните артикули, за които следствията са завършили с лишаване в интерес на страната и дават отговор на стандартите, са предоставени за прилагане на Министерството на здравеопазването и БЧК.

" Основните колета идват от Турция и са предопределени за Западна Европа. Укриват се по всевъзможни вероятни способи в тайници изключително когато става въпрос за лекарства в региона на наркотрафика - сред багаж, сред друга легална стока, кабини на водачи ", изясни Генова.

При медикаментите трафикът е главно два вида. Единият е обвързван с лекарства, които се продават легално в трети страни, само че не са утвърдени за потребление в Европейски Съюз, цените на черно са по-ниски. Най-често тези артикули са полови стимуланти, както и някои типове препарати, които се употребяват в бодибилдинга. През 2020 година на " Капитан Андреево " са арестувани малко над 25 хиляди разфасовки.

Вторият вид са медицински препарати под необикновен надзор, като да вземем за пример някои успокоителни. Те съдържат упойващи субстанции и са предопределени за черния пазар, в това число като суровина за наркотични субстанции.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР