Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID, се разпространява

...
Нов вариант на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID, се разпространява
Коментари Харесай

Нов вариант на COVID циркулира из Европа, какви са симптомите?

Нов вид на вируса SARS-CoV-2, който предизвиква Коронавирус, се популяризира с цялостна мощ в Европа и може скоро да стане доминантен, заяви BBC.
Прочетете още
За първи път той е разпознат в Германия през юни. Класифициран като подлиния на Omicron, XEC носи разновидности в шиповия протеин, които може да подобрят неговата вирулентност тази есен. През последните години някои разновидности на COVID-19 се оказаха по-тежки от други. За да разберем дали това е казусът с XEC обаче, ще би трябвало да изчакаме още няколко седмици или месеци, сподели доктор Елизабет Хъдсън, районен началник на инфекциозните заболявания за Kaiser Permanente, Южна Калифорния, пред Mirror.

XEC е хибриден вариант на вируса, получен от по-ранните подварианти на Omicron KS.1.1 и KP.3.3, като KS.1.1 сега е преобладаващият вид в Европа. Досега 500 проби, съдържащи XEC, са разпознати в 27 страни

- Полша, Норвегия, Люксембург, Украйна, Португалия и Китай, оповестява The Independent. Най-много са случаите в Дания, Германия, Обединеното кралство и Нидерландия.

Според специалисти на СЗО, признаците на XEC са общоприетите при простуда и грип - настинка, кашлица, загуба на подушване или усет, зной, възприятие на отмалялост или безсилие, болки в тялото, главоболие, възпалено гърло, запушен нос или хрема, диария, гадене или повръщане.

Експертите настояват, че ваксините и бустерните инжекции остават решаваща отбрана против XEC

В България към този момент започва имунизационната акция. В страната са доставени 84 960 дози иРНК ваксини против новия вид JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Ваксините към този момент са предоставени на районните здравни инспекции за образуване на имунизационния развой по места. Приложението им е гратис и към този момент стартира в цялата страна.

От началото на месеца има над 1500 ваксинирани - най-малкият пациент е на 1 година, а най-възрастният на 99 година

За предпочитани групи са избрани хората на възраст над 59 година, тези с хронични болести (диабет, сърдечни болести, белодробни болести и др.), имунокомпрометирани - хора с HIV, трансплантирани и други, бременни дами, медицински личен състав, както и консуматори и личен състав на обществени институции.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР