Нов вариант на документа за общо управление между Продължаваме Промяната,

...
Нов вариант на документа за общо управление между Продължаваме Промяната,
Коментари Харесай

На крачка от ново правителство – кои парчета от пъзела са наредени

Нов вид на документа за общо ръководство сред „ Продължаваме Промяната ”, Българска социалистическа партия, „ ИТН ” и „ Демократична България ” беше разпратен до партийните централи и се чака окончателното " да " от тях. За да няма напрежение, всяка партия получава вицепремиерско място и съветници във всяко едно от министерствата. Най-оптимистичният сюжет планува на следващия ден да бъдат ясни всички имена от бъдещия министерски съвет. След това президентът би трябвало да връчи мандат на Кирил Петков и Асен Василев до края на седмицата. След което стартира да тече и 7-дневният период по Конституция, показва.

Причината да има нов вид на съдружното съглашение е, че и трите партии – Българска социалистическа партия, „ ИТН ” и „ Демократична България ” са имали свои забележки по първичната чернова, изпратена от Политическа партия. Заради това се е стигнало до превръщане, изпращане и ново превръщане.
 БГНЕС
И към този миг няма дефинитивно „ да ” от трите партии, както и формален документ на съглашението. Всички партии, обаче, са се разбрали за структурата на бъдещата власт. Ясно е, че всяка партия ще има собствен вицепремиер. Те ще бъдат 5. Мандатоносителят ще има двама вицепремиери.

Кандидатът за министър-председател ще бъде Кирил Петков. Асен Василев ще бъде вицепремиер с сектор „ Финанси ”. Другото име от „ Продължаваме Промяната ” е това на Калина Константинова, която ще има сектор „ Ефективно ръководство ”.

За „ ИТН ”, които в началото не съобщаваха дали ще имат вицепремиер, към този момент е ясно, че ще излъчат заместител министър-председател. Това е Гроздан Караджов, който ще бъде и министър на районното развиване.
 БГНЕС
Има удостоверение и за още едно име – това на Борислав Сандов. Той ще бъде и министър на околната среда и водите.
 БГНЕС
Петото място ще е за Българска социалистическа партия. Кандидатът на левицата към момента не е явен, само че в последните дни се загатва името на Корнелия Нинова. Окончателно името ще стане ясно след съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия.
 БГНЕС
Финални ремонти към момента бавят окончателното съглашение на бъдещата власт.

„ Говорим безусловно за 1-2 фрази ”, изясни съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Асен Василев.
 Българска телеграфна агенция
„ Две думи или два израза би трябвало да бъдат сменени по един метод, с цел да звучат по-точно, по-коректно – това е почти ”, сподели Любомир Каримански от „ ИТН “

Така три дни след първата чернова на документа, към момента няма отговор всички ли са съгласни с текста. Забавянето обаче не трансформира план-графика на " Продължаваме Промяната ".

„ Това е реалистичният вид, който преглеждаме – да получим мандат още тази седмица и в края на идната да преминем към предложение за гласоподаване в зала ”, уточни ръководителят на ПГ на „ Продължаваме Промяната ” Андрей Гюров.

За доизясняване остана и въпросът дали и четирите партиите ще сложат подписите си под общ документ. Или всяка ще подписва настрана с „ Продължаваме Промяната ”.

„ Общо съдружно съглашение - то е общо с четирите страни ”, сподели Каримански.
 Любомир Каримански БГНЕС
„ Това, което до момента знаем от мандатоносителя, е, че ще подписваме настрана. Ако се стигне до общо сключване – за нас би било по-добре ”, счита водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Няма никакъв проблем да се събират хора. Но въпросът е да е ясно, че Демократична България поддържа Политическа партия, а Политическа партия си събира поддръжката ”, съобщи съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов.

На този декор - пъзелът със структурата на държавното управление към този момент наподобява подреден.

„ Всяка партия има вицепремиер, който действително ще се занимава с дейно ръководство, тъй че общо 5 ”, изясни Асен Василев.

„ Очакваме трима министри и вицепремиер ”, сподели Иванов.

„ Първо съглашението и политиките черно на бяло, изчистено дефинитивно, по-късно постове и имена ”, безапелационна бе Нинова.

Ясен е и индивидът, който ще получи вицепремиерския пост със задача да реформира държавната администрация. Това е Калина Константинова от „ Продължаваме Промяната ”, която също удостовери новината.
 БГНЕС
Готова да стартира с решаването на здравната рецесия е и спряганата за поста на здравен министър проф. Асена Сербезова.

„ Предстои координиране с съдружните сътрудници, би трябвало да бъде почетена тяхната воля. Здравният министър би трябвало да поема отговорност и да бъде самоуверен в решенията си ”, счита тя.
 Асена Сербезова БГНЕС
Кои са другите имена в кабинета Петков би трябвало да стане ясно до 24 часа.

Бъдещите съдружни сътрудници са се разбрали още всеки от тях да изпрати собствен консултант във всяко едно министерство, който да следи дали се извършва програмата на държавното управление.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР