Нов „утвърден от ФБР“ списък на изчезналите при горския пожар в Лахайна съдържа 385 имена

...
Броят на хората в официалния списък на изчезналите от горския
Коментари Харесай

Броят на хората в официалния списък на изчезналите от горския пожар в Мауи възлиза на 385 в петък, почти непроменен спрямо седмица по-рано.

В съобщение за новини полицейското управление на Мауи и Федералното бюро за разследване заявиха, че 245 души от списъка от 388, публикуван предходната седмица, са били открити и премахнати. Бяха добавени обаче почти равен брой нови имена.

Актуализираният общ брой беше стряскащо отклонение от очакваното - ден по-рано губернаторът Джош Грийн каза, че вярва, че броят им ще падне под 100.< /p>в пламъците, които обхванаха Лахайна, най-смъртоносният горски пожар в САЩ от повече от век. Досега имената на 50 души са публично оповестени, а други петима са идентифицирани, но самоличността им не се разкрива, тъй като не са открити близки роднини. Останалите все още не са идентифицирани.

Пламъците превърнаха живописния крайморски град в развалини за няколко кратки часа на 8 август. Пориви на вятъра, достигащи скорост от 60 мили в час, разкъсаха града, причинявайки пламъците да се разпространят изключително много бързо.

Лахайна има дълбоко значение в хавайската история като някогашна столица на бившето хавайско кралство и като дом на високопоставени вождове от векове. През последните десетилетия градът стана популярен сред туристите, които се хранеха в ресторантите му на брега на океана и се възхищаваха на величественото 150-годишно дърво банян.

Половината от 12 000 жители на града сега живеят в хотели и краткосрочни срочни ваканционни наеми. Агенцията за опазване на околната среда ръководи усилия за почистване на опасни отпадъци, оставени в зона на изгаряне, простираща се на около 5 квадратни мили.

Очаква се реконструкцията да отнеме години и да струва милиарди.

Първоначално повече над 1000 души се смятаха за изчезнали въз основа на това, че семейството, приятелите или познатите им съобщиха, че са изчезнали. Длъжностни лица стесниха този списък до 388 имена, които достоверно се смятаха за изчезнали, и пуснаха имената на обществеността миналата седмица.

Нови имена в актуализирания списък в петък бяха добавени от Червения кръст, приюти и заинтересовани страни, които се свързаха с ФБР, каза началникът на полицията в Мауи Джон Пелетие. Той призова членовете на семействата на изчезналите да предоставят своите генетични данни, за да помогнат за идентифицирането на техните роднини.

„Ако имате близък, за когото знаете, че е изчезнал, и вие сте член на семейството, наложително е да получите ДНК проба“, каза Пелетие във видео, публикувано в Instagram.

Причината за пожара не е установена, но е възможно електропроводи от съборени електрически стълбове да са запалили огъня. Окръг Мауи съди Hawaiian Electric, електрическата компания на острова.

Компанията призна, че нейните електропроводи са предизвикали горски пожар рано на 8 август, но обвини пожарникарите в окръга, че са обявили пожара овладян и са напуснали местопроизшествието само да избухне втори горски пожар наблизо.

Местните правителствени служители са изправени пред значителни критики за реакцията си преди, по време и след пожара в Лахайна, един от няколкото, които избухнаха в Мауи на 8 август.

Кметът на окръг Мауи Ричард Бисен беше неясен относно действията си, докато пожарът в Лахайна се разпространяваше. В интервю, което Бисен даде на местната станция KITV-TV, малко след 18 часа. на 8 август той каза: „Щастлив съм да съобщя, че пътят е отворен до и от Лахайна.“

Въпреки това, Бисен изглежда не знаеше, че в този момент голяма част от центъра на Лахайна вече беше в пламъци. И докато работата на Бисен беше да поиска от щата спешна помощ, кметът каза пред репортери тази седмица, че не се е обаждал на Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации.

"Не мога да говоря с какво - или чия е отговорността да комуникирам директно", каза Бисен пред CBS News тази седмица. „Не мога да кажа кой е отговорен за комуникацията с генерал Хара.“

Генерал-майор Кенет Хара, директорът на Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации, каза в скорошно интервю за Hawaii News Now, че първоначално не са запознати с важни подробности за пожара.

"Мислех, че всички са се измъкнали безопасно", каза той. „Едва вероятно на следващия ден започнах да чувам за смъртни случаи.“

Насред призивите за оставката си, Бисен пусна видео изявление в четвъртък, в което каза:

„Аз Искам да бъда ясен и да повторя, че присъствам в нашия център за спешни операции от 7 август", добавяйки, че е "узнал за смъртни случаи" до 9 август.

"Първите ми мисли са , трябва наистина да стигнем до всички факти, каквито и да са те, добри или лоши, това е дълбоко лична дискусия за всеки кмет и неговите или нейните избиратели“, каза Грийн в интервю за CBS News в петък, попитан дали Бисен трябва да подаде оставка.

На 17 август, малко повече от седмица след избухването на пожара, Херман Андая подаде оставка от поста си като шеф на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Мауи, само един ден след като публично защити противоречивото си решение да не активира предупредителните сирени на острова, когато пожарът в Лахайна се разпространяваше.

Андая твърди, че звученето на сирените може да създаде объркване, като изпрати жителите на Лахайна на пътя на пламъците, защото може да са помислили, че сирените сигнализират за цунами , а не горски пожар.

„Обществото е обучено да търси по-високо място в случай, че сирените бъдат задействани“, каза Андая пред репортери на 16 август.

„Ако бяхме задействали сирените онази нощ се страхувахме, че хората ще са отишли ​​на маука (планината) и ако това беше случаят, те щяха да отидат в огъня“, добави той.

Оттогава Андая е заменен от Дарил Оливейра, бивш началник на противопожарната служба на Хаваите, който също е бил ръководител на Агенцията за гражданска защита на окръг Хавай.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР