Нов устройствен правилник на Агенцията по заетостта ще оптимизира структурата

...
Нов устройствен правилник на Агенцията по заетостта ще оптимизира структурата
Коментари Харесай

Агенцията по заетостта с нов устройствен правилник

Нов организационен устав на Агенцията по заетостта ще усъвършенства структурата и функционалностите на обособени административни звена в институцията, оповестиха от пресцентъра на организацията. Промените целят да се усили успеваемостта в работата на Агенцията по заетостта, активността на структурите ѝ да се ориентира към актуалните трендове при предлагането на услуги на пазара на труда, както и да се следват нормативните промени в Закона за поощряване на заетостта.

Запазва се числеността на бюрата по труда в страната – те остават 106, а към тях не престават да действат 135 филиала – за обслужване на по-малките обитаеми места. Териториалните административни звена на Агенцията по заетостта се привеждат в сходство с настоящите региони за обмисляне. С новия Устройствен устав се прекратява активността на съществуващите досега девет дирекции „ Регионална работа по заетостта “ към Главна дирекция „ Услуги по заетостта “, защото те не кореспондират с регионите за обмисляне според Закона за районното развиване. Тяхната работа ще бъде преструктурирана и разпределена сред съществуващите 28 регионални бюра по труда и останалите териториални единици на организацията, а специалистите ще бъдат пренасочени към други работни позиции в системата. 

Всички търсещи работа лица и работодатели ще продължат да бъдат навреме обслужвани, като настоящите координати на настоящите териториални служби са налични на уеб страницата на Агенция по заетостта.

Част от структурата на организацията става звено „ Мрежова и осведомителна сигурност “. Дирекция „ Европейски фондове “ се преструктурира в Главна дирекция „ Европейски фондове и интернационалните връзки “ с териториални звена. 

Дирекция „ Мониторинг на дейностите по заетостта и трудовата миграция “ се преобразува в две обособени дирекции – Главна дирекция „ Мониторинг, статистика и надзор “ с териториални звена и дирекция „ Разрешителни и трудова миграция “.

Главна дирекция „ Мониторинг, статистика и надзор “ и нейните териториални звена ще подсигурява ефикасната контролна активност на национално равнище при осъществяване на държавните политики по претовареност. Дирекция „ Разрешителни и трудова миграция “ ще ползва административните процедури във връзка с достъпа до пазара на труда и наемането на чужденци, жители на трети страни в България.

Близо 150 000 безработни са устроени на работа от Агенцията по заетостта през 2023 година , заяви изпълнителният шеф на организацията Смилен Вълов на форума „ Работодател на годината ” през декември предходната година. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР