Нов устройствен план, за да може във всеки един район

...
Нов устройствен план, за да може във всеки един район
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Средствата за детски градини могат да дойдат от спрените концесии

Нов организационен проект, с цел да може във всеки един регион на София жителите да са наоколо до всички нужни обществени институции – това ще отнеме две години и половина. Трябват пет пъти повече средства за детски градини и ясли, средствата идват от стопиране на концесии и повторни поправки.

Градски превоз – безвъзмезден, работодателите да са длъжни да начисляват % върху трудовите хонорари, с цел да може задачата ще бъде осъществена.

Това съобщи в изявление за БГНЕС претендентът за кмет на София, издигната от Българска социалистическа партия и „ Обединена Левица “, Ваня Григорова.

„ Основният ни проблем е в Закона за устройство на територията, който разрешава да се вършат подробни устройствени проекти даже на един парцел, а когато не се преглежда квартала в цялост, тъй че да се оцени до каква степен е допустимо да се удовлетвори построяването на обществена инфраструктура, тогава няма по какъв начин да имаме хармонично разрастващ се град “, сподели Ваня Григорова.

Тя бе безапелационна, че първата стъпка би трябвало да бъде смяна на Закона за устройство на територията и вероятно по-късно смяна на общия организационен проект, тъй че да дава опция за обмисляне.

„ Чух неотдавна едно определение за добър град за живеене. Това е този град, в който пожарната и колата за спешна помощ могат да дойдат в границите на 10 минути, там където е належащо. Планът би трябвало да се създава задоволително дълго, в други европейски столици лишава сред две години, две години и половина, в които жителите на съответния регион вземат участие интензивно при разискването на подробния организационен проект в границите на целия квартал, с цел да може всеки един жител да е наедно отдалечено от основните обществени институции “, разясни претендентът за кмет на София.

Ваня Григорова изясни, че за тази цел преди всичко би трябвало да се води доста деен разговор с държавното управление и Народното събрание, с цел да може да се създадат измененията в Закона за устройство на територията, а оттова насетне там, където към момента не са построени кварталите също това нещо да бъде направено.. може и би трябвало да се направи това по метод. „ Това са кварталите на север, които ще се основават, тъй като проектът на града е подобен, че той ще се развива на север “, означи Ваня Григорова.

Относно дефицита тук-там в детските градини претендентът за кмет, повдигнат от Българска социалистическа партия дефинира, че акцент ще бъде развиване и насърчаване на общинските детски градини и ясли. „ Трябва да се заделят пет пъти повече средства на година, тъй че да можем да преодолеем този дефицит. Средствата ще бъдат за сметка на някои други действия, които се правят и за сметка на прекратяването на практиката „ ремонт на ремонта “, за който доста постоянно си приказваме. В последна сметка, когато за един и същи план би трябвало да дадеш пари два или три пъти той се оскъпява безпределно доста. Когато прекратим тази процедура няма да има потребност да се орязват доста други действия на общината и ще успеем доста по-бързо и по-интензивно да построим постройките, които са ни нужни за детски градини и ясли “, съобщи Ваня Григорова и посочи, че главното разграничение с нейните съперници за кметския пост е в това, че те считат, че няма нищо неприятно общината да отдава обществени действия на концесии и аутсорсинг.

„ Аутсорсинг значи присъща за общината активност, която тя дава на частни компании да правят. Намирам това за извънредно порочно и за легален метод на корупция и източване на столичния общински бюджет. Именно по тази причина за мен преди всичко е преустановяване на този метод, т.е. повече не приватизационни концесионни контракти и контракти за аутсорсинг и обзор на актуалните, с цел да разберем до каква степен концесионера извършва отговорностите си по контракт и в случай че не ги извършва то да бъде по този начин добър да си тръгне “, акцентира претендентът за кмет.

Според Ваня Григорова посредством концесиите план, който може да коства два милиона София дават 5 милиона. „ Това са три милиона изхарчени за нечия облага вместо да подкрепят фонда за създаване на детски градини “, счита издигнатата от Българска социалистическа партия и „ Обединена Левица “.

Относно градския превоз Ваня Григорова изясни, че за нея цел е той да стане безвъзмезден. „ Това може да стане посредством помощ в допълнение от държавния бюджет, само че има и други способи за финансиране. Един от тях е работодателите да са длъжни да дават % от трудовите хонорари, т.е. върху трудовите хонорари да се пресмята % за градски превоз “, разяснява Григорова.

Тя дефинира постоянството като най-силното си качество. „ Може би това, че когато си слага някаква цел не се отхвърлям без значение какво ще ми коства. Аз съм почнала от равнището на чистачка в учебно заведение 118-то учебно заведение до Окръжна болница. Всъщност две години по-рано приключих Търговско-банковата гимназия с отличен триумф и две години и половина аз не можех да си намеря работа. Това бе времето, в което един човек преди малко приключил с доста положително обучение не можеше да си откри работа даже като секретарка или продавачка в магазин “, описа Ваня Григорова и продължи: Работата ми като чистачка ми даде опция да си платя таксата в университета, да си платя таксата за изпитите, с цел да вляза в университета, което да ми даде късмет да продължа по-късно в други професионални поприща. Именно по тази причина в този момент заставам толкоз мощно зад концепцията общината да влага в учебната инфраструктура и в материалната база, като можем да вземем сполучливия образец на Финландия. Един от техните основни политици на въпроса кое за него е най-хубавото учебно заведение, къде би бил изпратил детето си да учи, той отговори, че най-хубавото учебно заведение е най-близкото учебно заведение, там където няма разлика в материалната база, там където няма елитни и не елитни учебни заведения “, показа претендентът за кмет на София.

Тя посочи, че годишната стратегия на Столична Община за вложения се усвоява на 50 най-много 60%, което демонстрира или неприятно обмисляне, липса на административен потенциал или отвращение да се обнови и модернизира общинската база.

„ Успоредно с това на шефовете би трябвало да им бъде давана опция и те би трябвало да бъдат подпомагани да аплайват по разнообразни европейски планове. Има редица планове, по които децата могат да се изпращат на продан в чужбина, тъй че да могат да видят там какво се случва, да се заредят с вяра и възторг. Друго нещо е да обновим една част най-малко от професионалните учебни заведения, тъй като имаме потребност от инженери, от монтьори, от шлосери, от заварчици. Имаме потребност да стъпим на земята, с цел да можем по-късно да полетим в облаците “, добави Ваня Григорова.

На въпроса на БГНЕС кой е най-големият ѝ конкурент в кандидат-кметската конкуренция, издигнатата от Българска социалистическа партия и „ Обединена Левица “ дефинира апатията и демотивацията на жителите, а като персони Григорова дефинира тези, които са представители на ръководещите на национално равнище. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР