Нов удар по джоба ни - по-високи сметки за парно

...
Нов удар по джоба ни - по-високи сметки за парно
Коментари Харесай

Нов удар по джоба ни: По-високи сметки за парно този сезон

Нов удар по джоба ни - по-високи сметки за парно този сезон. Топлинната сила е с сред 8 и 13% по-скъпа този ноември и декември по отношение на година по-рано. Причината - употребявали сме повече сила, регистрират от най-големия топлинен счетоводител у нас.

Данните са на база семействата, които употребяват отдалечен доклад на уредите.

Парното тази година ще ни коства повече поради отпадането на по-ниското Данък добавена стойност за топлинната услуга

При най-малките жилища - до 49 квадратни метра, през предишния ноември и декември сметките са били малко над 130 лв.. Сега скачат над 157 лв..

Снимка: bTV

В по-големите жилища - сред 50 и 69 квадрата, фактурите са нарастнали от близо 200 лв. до съвсем 235 лева

Снимка: bTV

При жилищата сред 70 и 99 квадратни метра смяната е от близо 259 лева на съвсем 310 лв.. За отопление на най-големите парцели фактурата скача до над 430 лв..

Защо плащаме повече?

Най-големият топлинен счетоводител у нас прави плановете за по-високите суми на база на данните от над 6000 клиенти с отдалечен доклад на топломерите и водомерите и са без изравнителна сметка. Според специалистите максимален принос за по-високите фактури имат измененията в Данък добавена стойност.

За предходната година над 300 000 души са получили енергийна помощ

„ За 2022 година през ноември и декември сумите за отопление бяха с 9% Данък добавена стойност. Тази година към този момент още веднъж е 20% “, изясни Милена Стоянова, шеф на компания за топлинно счетоводство.

Досега отоплителният сезон е и с 5 дни по-дълъг спрямо предходната година.

Снимка: bTV

„ Месеците до нова година са по-студени. Продължаваме да черпим газ от хранилището в Чирен, който е нагнетен с доста безценен газ “, уточни Иван Хиновски от Българския енергиен и минен конгрес.

Експертите поучават, в случай че мъчно се оправяме с месечните сметки, да потърсим благоприятни условия за разсрочено заплащане. Покриването на радиаторите със пердета и слагането на мебели пред радиаторите пречи на пестенето на сила. Сериозен разход е и теч към крановете на топлата вода.

Според топлинните счетоводители изключването на радиаторите за няколко дни или единствено денем прави по-трудно загряването на парцела, откакто бъдат пуснати още веднъж и по този начин не пестим от сметките.

„ Данък добавена стойност има значение, в случай че съпоставяме с предходната година. През 2022 година беше 9%, а в този момент е 20%. Данък добавена стойност какъв брой е – взема решение страната. За който и да е търговец, ставката на Данък добавена стойност не го интересува “, уточни в bTV Новините Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения в България.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР