Нов тип летящ робот е изключително малък и лек –

...
Нов тип летящ робот е изключително малък и лек –
Коментари Харесай

Безжична муха-робот се захранва с лазери

Нов вид летящ робот е извънредно дребен и лек – той тежи колкото съчка за зъби и е с размерите на върха на пръста ви. Малкият авиатор също по този начин е кадърен на свободен полет и се зарежда с лазери.
Това е огромен скок напред в дизайна на дребните летящи роботи, които нормално са прекомерно дребни, с цел да съдържат източник на сила и би трябвало да се зареждат от външна батерия, с цел да летят.
Вдъхновеното от насекомите творение е наречено RoboFly(Робот Муха), и както животното адаш, има двойка деликатни, транспарантни крила, които го носят по въздуха. Но за разлика от предшестващите роботи, RoboFly няма кабел, който да го привързва към източника на сила. Вместо това дребният робот употребява лека бордова скица за превръщане на лазерна светлина в задоволително електричество, с цел да лети.
Създателите на RoboFly ще показват техните открития за робота на 23 май на Международната конференция по Роботика и Автоматизация, която ще се състои в Брисбейн, Австралия. Невероятните качества на животните са въодушевили дизайна на роботи, които плуват като манта, реят се като медузи, скачат като маймуни и даже се движат като хора. Преди RoboFly, различен сходен на насекомо робот, наименуван RoboBee(робот пчела), показва своята дарба да се издига, приземява и носи във въздуха.
Но RoboBee беше обвързван към неговия източник на сила и контролер. RoboFly лети свободно, с помощта на фотоволтаичната клетка върху неговото тяло, която конвертира силата от стеснен лазерен лъч. Той създава към 7 волта електричество, което гъвкавият бордови кръг усилва до 240 волта, нужни за излитането. Междувременно, микроконтролер върху чипа на кръга работи като „ мозък “ на RoboFly, изпращащ импулси напрежение към крилата и каращ ги да пърхат сходно на крилата на насекомите.
Клетката не съхранява сила, кръгът би трябвало да е се облъчва от петното на лазера и размерът му да е непосредствен до него, с цел да генерира мощ задоволителна да се вдигне роботът във въздуха и в случай че клетката се реалокира оттатък обсега на лазера, полетът на RoboFly прекъсва.
Високо маневрените роботи като RoboFly могат бързо да полетят в тесни места, където огромните дронове не могат да достъпят. „ Една допустима задача за бъдещите версии на RoboFly може да бъде почерпването на повече ентусиазъм от мухите, да вземем за пример тяхната дарба да преследват „ миризливи неща “ “ твърди съавтора Сойер Фулер, професор в Департамента по Механично Инженерство към Вашингтонския Университет.
„ Аз в действителност бих желал да направя робот, който да открива утечки на метана “, сподели той. „ Вие можете да купите куфар цялостен с тях, да го отворите и те да залетят в близост из вашата постройка търсейки струйки газ идващи от спукани тръби. Ако тези роботи могат да го създадат елементарно откриването на утечки и могат да понижат газовите излъчвания “

Original article on Live Science.
създател: Мария Берова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР