Нов тип хакерска атака може да използва смартфоните за копаене

...
Нов тип хакерска атака може да използва смартфоните за копаене
Коментари Харесай

Експерт от "Касперски" предупреди за нова опасна атака през смартфона

Нов вид хакерска офанзива може да употребява смарт телефоните за „ копаене ” на криптовалути, оповестяват специалисти по сигурността. Атаката се назовава „ криптоджакинг ” и води до закъснение на работата на телефона и по-бързо изтощение на батерията му. Осъществява се посредством злотворен програмен продукт, който „ се крие ” в други мобилни приложения, най-често игри.

Според специалисти множеството консуматори даже не схващат, че са обект на сходна офанзива, а по-уязвими са смарт телефоните с операционна система „ Андроид”, оповестява Дарик.

Т. нар. „ копаене” на криптовалути е математически развой, благодарение на който се обработват и заверяват преводи от избрана валута. В подмяна на тази легализация „ копачът” получава избрана сума от въпросната криптовалута. Процесът обаче изисква изчислителна мощност, харчи огромно количество ток и постанова инвестиция в закупуване на специфични машини. Предвид мощно вариращата цена на криптовалутите, копаенето постоянно може да се окаже нерентабилно.

По-евтина опция за хакерите е да „ крадат” запаси от непознати машини. Това става посредством инсталиране на злотворен програмен продукт, който стартира да употребява процесора на смарт телефона точно за такива калкулации. Това забавя работата на телефона, води до по-бързо изтощение на батерията и до загряване на смарт телефона.

Зловредният програмен продукт постоянно се крие в други, на пръв взор безвредни приложения, каквито са да вземем за пример игрите. От компанията за осведомителна сигурност ESET оповестяват, че неотдавна са разкрили версия на известната игра Bug Smasher, която се предложила в Гугъл Play Store и след инсталиране започвала да копае криптовалутата „ монеро”, ползвайки процесора на смарт телефона.

Дейвид Ем, анализатор по сигурността в „ Касперски” споделя, че потребителите постоянно въобще не схващат, че са обект на сходна офанзива: „ Все повече и повече мобилни приложения в последната година крият в себе си така наречен „ троянски коне”, които се употребяват за „ копаене " на криптовалута. Процесорната мощност на мобилните устройства поотделно е по-малка, само че доста от тях, взети дружно, оферират надалеч по-голям потенциал”.

В по-крайни случаи специалистите предизвестяват, че „ криптоджакингът” може дотолкоз да натовари батерията на смарт телефона, че да докара даже до физически вреди и заличаване на устройството. За момента по-предпочитани за офанзива са телефоните с операционна система „ Андроид”. Наскоро от Гугъл Play Store обявиха, че са изчистили онлайн магазина си от сходни инфектирани приложения. Експертите обаче предизвестяват, че нови такива се появяват всекидневно, тъй че е мъчно да се разбере кои са рисковите.

Съветите за предотвратяване от сходна офанзива са инсталиране на антивирусен програмен продукт и актуализация на операционната система до последната й налична версия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР