Нов терминал, статуя пред него, паркинги и хотели предлагат кандидатите

...
Нов терминал, статуя пред него, паркинги и хотели предлагат кандидатите
Коментари Харесай

Поне 550 млн. лева взема държавата за летището в София

Нов терминал, скулптура пред него, паркинги и хотели оферират претендентите за концесия

Ако критерият за оценка на офертите за 35-годишната концесия на летище София беше какъв брой кеш ще прибира страната, то класирането на претендентите щеше да е ясно още в деня на отваряне на обвързващите оферти - 9 май.

Само че парите дават 55% тежест при класирането. Останалите 45 на 100 от точките са за вложения, развиване, нов терминал, нови линии, трафик на пасажери, сигурност и така нататък

Всички претенденти оферират нов терминал, някои са присъединили монумент пред постройката, изследване на благоприятни условия за полети до Съединени американски щати и Азия.

Предложените кеш пари са ясни. И

5-те

участници

одобряват

абсолютно да

платят

първичното

концесионно

заплащане

на страната от 550 млн. лева

Консорциум “Витоша ” с водеща компания “Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид ” предлага 26,01% от приходите. Това прави за 35 година над 698 млн. евро.

Консорциум “Соф Кънект ”, където водеща е френската капиталова компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс ”, оферира 32% от приходите. За 35 година това са близо 858,9 млн. евро.

Консорциум “ССБ София Еърпорт Джей Ви ” с водещ сътрудник “ССБ Зауервайн & Шефер Бау ” е с годишно заплащане 30,97%. Това прави 911,75 млн. евро за годините на концесия.

“Фрапорт България ” е с годишно концесионно заплащане 27,39%, което прави 735 млн. евро за 35 година

Консорциумът с водеща компания “Еърпортс Де Пари ” оферира 42,8%. За 35 година това прави над 1,148 милиарда евро.

Парите, които ще влязат в страната, са значими, само че не по-малко значимо какво летище желае да има България в идващите 35 година, какви вложения са планувани.

Покрай финансовите параметри това следва да се прави оценка. Министърът на превоза Росен Желязков съобщи при отваряне на офертите, че единствено заявките са сред 300 и 700 страници, цялата документи е голяма и един месец надали ще стигне за ранглиста.

(Кой какво още предлага за летището, виж долу.)

Консорциум “Витоша ”

Консорциум “Витоша ” се състои от “Манчестър Еърпорт груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид ” и “BCEGI Кънстракшън ” (Великобритания), чийто притежател е китайската “Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп ”. Те оферират над 1 милиарда евро вложения за концесията. От “Манчестър Еърпорт ” обявиха, че сумата е, без да се регистрира инфлацията за интервала. Ако тя се вземе поради, парите стават 1,5 милиарда

Идеята им за нов терминал е при захождане за кацане да наподобява като група от арки. Обявяват, че ще реновират терминали 1 и 2, с цел да обезпечат потенциал за интервала до отваряне на новия терминал.

Планират неавиационните доходи да доближат 308,9 млн. евро на година до 2054 година, ще го реализират и с интернет търговия и услуги, с цел да можели клиентите да възнамеряват авансово престоя си на летището.

Заявяват, че ще развиват летището като самостоятелна дестинация за самолетните компании, която може да се добавя с връзка до и от задгранични летища хъбове. Планират мрежата да се разшири до 150 интернационалните дестинации до и от София, както и да дадат опция на България да развива търговия, вложения и туризъм с градове от Северна Америка като Торонто и Чикаго и от Азия - да вземем за пример Шанхай, Пекин и Делхи. Не бе посочен обаче безапелационен ангажимент да се открият линии до изброените далечни дестинации.

Прогнозата им за повишаване на трафика на пасажери е от 7,3 млн. за 2019 година до 22,1 млн. през 2054 година, или 3,2% междинен годишен растеж. Най-високите темпове на напредък са планувани в първите 5 години - до 10,4 млн. през 2024 година и годишен растеж от 7,2 на 100. В по-дългосрочен проект се предвижда трафикът да доближи 15 млн. през 2037 година, 20 млн. към 2049 година и 22 млн. през 2054-а.

Изчислили са, че по планирана стойност ръководството на летище София може да генерира 1,7 милиарда евро за периода на концесията.

Консорциум “Соф Кънект ”

В консорциум “Соф Кънект ” водеща е френската капиталова компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс ” с сътрудник “Флугхафен Мюнхен ” (оператор на летището в Мюнхен). Планират вложения от 608 млн. евро.

Разделили са развиването на летището на етапи. В първата, която е до 2022 година, плануват 8,8 млн. пасажери. През това време ще обновяват терминал 1, ще уголемяват зоните за инспекция и паспортен надзор. На терминал 2 ще бъде завършен кулоар, с цел да се разделят идващите и заминаващите пасажери. Планира се и ремонт на съществуващите зони, ще има нови стоянки за самолети и нов паркинг.

Във втората фаза възнамеряват 12,3 млн. пасажери до 2030 година Тогава ще се построява терминал 3, който ще размени терминал 1. Ще вършат още 11 стоянки за самолети, като до 7 от тях пасажерите ще минават пешком от постройката до самолета. Мост ще свързва непосредствено зоната за идване на паркинга със зоната за чекиране на терминал 3.

Трета фаза планува 14,5 млн. пасажери годишно до 2035 година Ще се уголемява терминал 3, ще има още 10 стоянки. Предвижда се нов карго терминал на мястото на терминал 1.

Четвърта фаза планува 18-19 млн. пасажери до 2043 година, ново уголемение на терминал 3, още 9 стоянки и нов затрупан паркинг.

Прогнозират растеж на пасажерите от 6,9 млн. на 23,3 млн. до края на концесията. В комерсиалната активност плануват сегментиране на клиентите, още площи и заведения за хранене, цифрови онлайн услуги.

Консорциум “ССБ София Еърпорт ДжейВи ”

Консорциум “ССБ София Еърпорт ДжейВи ”, в който са “ССБ Зауервайн & Шефер Бау ” и “Копенхаген Еърпортс ”, не показва вложения най-малко в обвързващото предложение. Но по изискванията на процедурата сумата не може да бъде по-малко от 600 млн. евро.

Този претендент възнамерява четири стадия на развиване: към 2021 година ще пренастройва и консолидира настоящите интервенции на летището и ще стартира създаване за терминал 3, който да е подготвен през 2024 година

След 2024 година предвижда дълготрайно развиване и разширение с упоритост летището да стане районен център. Предвижда конферентен център, съвременни изложбени зали, технопарк, офис комплекс с търговски обекти и първокласен хотел.

Отвъд 10 годишния интервал ще уголемяват перона на терминал 2 с 4 спомагателни стоянки за самолети и зоната за чекиране.

До 2024 година имат намерение да дават на пасажерите напълно освежен терминал 2, който ще прелива в терминал 3, добавяйки в допълнение комерсиална повърхност в сходство с концепцията всичко да е под един покрив. Разширението на терминала включва и многоетажен паркинг със зона за краткосрочно паркиране. Отвъд 2024 година бъдещото уголемение ще е обвързвано с задачите за справяне с трафика.

Ключовото в бизнес проект е извършването на покупки и гастрономията да станат доста преживяване. Ще основават вътрешна комерсиална организация и ще вкарват интернационално приет оператор за безмитна търговия.

“Фрапорт България ”

От “Фрапорт България ” са показали “Фрапорт Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд ” за осъществяването на условието за механически качества и финансови благоприятни условия. Обявените вложения за периода на концесията са към 615 млн. евро. Планираните пасажери към 2054 година са 19 млн.

Новият терминал ще бъде обвързван с терминал 2 и с метростанцията. Предвижда се 15-метрова скулптура пред новия терминал. Записана е опция за уголемение на терминал 2, увеличение на потенциала на багажната система и на пътническите ръкави на 10. Ще има нови паркинги и съвременен карготерминал. Ще строят и енергиен фотоволтаичен парк в зоната на летището.

В бизнес проекта плануват посредством комерсиалната си стратегия да усилват неавиационните доходи. Имат проекти за бизнес парк с бизнес центрове и хотел.

Планират от 2022 година терминал 1 да обслужва единствено вътрешни полети. Терминал 2 ще поеме всички останали, а новият терминал ще бъде пуснат през 2029 година

Пресметнали са, че цената на концесията е 3 872 723 691 евро, нормата на възвръщаемост е 13,72%. Плащанията към страната са общо 3,324 милиарда евро, с инфлация.

“Еърпортс Де Пари ” и “ТАВ Хавалиманларъ ”

Консорциумът сред “Еърпортс Де Пари ” и турската “ТАВ Хавалиманларъ холдинг ” оферира 903 млн. евро вложения за интервала на концесията. В първите години ще влага и проектира в възобновяване и разширение на терминал 2. Това ще разреши извеждане на терминал 1 и прекачване на самолетните компании на новия терминал. Старият не е леснодостъпен с публичен превоз, сложен е за обслужване и не е енергийно ефикасен, заключава претендентът. Предвиждат уголемение на терминал 2 до построяването на терминал 3, което ще стане до 2030 година Планират в допълнение уголемение на терминал 3 през 2040 година

Разселили са концесията на три етапи – от 2020 до 2030 година, от 2030 до 2040 и от 2040 до 2055 година Предвиждат новия терминал 3 да бъде интегриран с терминал 2, което ще намали разноските и ще усили приходите, както и ще усили броя на излитанията и кацанията.

На нискотарифните самолетни компании ще оферират повече опция за разходно ефикасна активност, до момента в който фирмите с мрежа от цялостно обслужване ще се възползват от достъпа до развити услуги като ръкави и пътнически салони.

Търговски доходи ще докарат с усъвършенствани услуги на пасажерите. Планират ефикасна писта, пътеки за рулиране и перон, с цел да се минимизира времето за изчакване на самолетите, да се оферират бързо маневриране и еластичност.

За пасажерите плануват вложения в авто паркинг, подземни и многоетажни паркинги и улеснение на достъпа до метрото. За понижаване на нездравословните излъчвания ще употребяват сила от ВЕИ.

На самолетните компании с възходящ трафик ще се оферират атрактивни пакети. Координирането на слотовете, часовете за политане и кацане, ще понижи претоварването на трафика. Концесионерът ще даде на самолетните компании средства за възстановяване на точността при излитания и кацания. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР