Нов температурен рекорд е отчетен в един от районите на

...
Нов температурен рекорд е отчетен в един от районите на
Коментари Харесай

Отчетоха нова най-ниска температура на Земята

Нов температурен връх е регистриран в един от регионите на Антарктика - минус 98 градуса по Целзий, оповестява Наука OFFNews.
 Повече американски сили в Арктика изиска военният министър на Съединени американски щати  Отбелязват се 105 години от първата сполучлива експедиция до Южния полюс (видео)
Резултатите от наблюденията бяха регистрирани от климатолози от Университета в Колорадо в Боулдър и оповестени в публикация в списание Geophysical Research Letters.

Високата надморска височина на Източно антарктическото плато и близостта му до Южния полюс основават условия да се задържат рисково ниски температури. Тези условия вършат това място най-студеното на Земята.

Тъй като студеният въздух е по-плътен от по-топлия въздух, той се изтласква надолу, в пукнатини и кухини. Най-благоприятните условия за температурни минимуми са при ясно небе и изсъхнал въздух. Последните доста намаляват температурата, тъй като водните пари задържат топлината във въздуха, пишат създателите.

Най-ниската температура на въздуха, която в миналото е измервана от метеостанция, минус 89,2 градуса по Целзий, е записана на същото място в станцията Восток на 23 юли 1983 година Но метеорологичните станции може да не са на най-студеното място.

През 2013 година въз основата на сателитни данни откривателите оповестиха, че най-ниската температура на Земята е минус 93 градуса по Целзий. Но обновеният разбор на доктор Скамбос и сътрудниците му сподели по-ниски стойности.

В новото изследване екипът проучва сателитните данни, събрани през зимата на Южното полукълбо сред 2004 и 2016 година

Повече четете на Наука OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР