Нов телескоп, заел се с изучаването на Слънцето, направи нови

...
Нов телескоп, заел се с изучаването на Слънцето, направи нови
Коментари Харесай

Това гигантско слънчево петно е с размера на нашата планета

Нов телескоп, заел се с проучването на Слънцето, направи нови забележителни фотоси на слънчевата интензивност.

DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope) проработи публично на 23 февруари тази година. Това е най-големият безоблачен телескоп в света и неговите наблюдения с висока разграничителна дарба върху слънчевата корона ще хвърлят повече светлина върху нашата звезда.

Той е ситуиран в Халеакала, Мауи и може да снима характерности с диаметър минимум 20 км.

Снимките, които ви представяме през днешния ден, не са първите, които DKIST прави. Те обаче показват една изключително забележителна характерност на нашата звезда, а точно – слънчевите петна.

Слънчевото леке съставлява част от повърхността на Слънцето, чиято температура е доста по-ниска от тази на близките области.

Разликата е причина „ по-хладната “ област да наподобява тъмна на фона на обкръжаващата я фотосфера. Според актуалните научни показа, процесът на съкращаване на нормалната конвекция (пренос на топлина) се дължи на образуването на аномални струи („ туби “, с цилиндрична форма) от магнитно поле, 2500 пъти по-силно от земното.

На изображението нагоре, оповестено в Twitter, можете да видите едно сходно слънчево леке в неподозирани елементи. Тъмният район, прочут като умра, е с диаметър, подобен с този на нашата лична планета. Тя е направена в миг, в който слънчевата сонда „ Паркър “ доближава Слънцето на 25 февруари.

Наблюденията на DKIST могат да бъдат комбинирани с данни от „ Паркър “, с цел да получим една много по-цялостна картина на слънчевия феномен.

Друга фотография, направена от телескопа през май предходната година, демонстрира няколко слънчеви петна, зеещи като истински бездни.

Източник: NSO/AURA/NSF

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР