Нов тежък скандал за конфликт на интересни, кадруване и шуробаджанащина

...
Нов тежък скандал за конфликт на интересни, кадруване и шуробаджанащина
Коментари Харесай

Зам.-министър урежда секретарката и шофьора си с апетитни длъжности и заплати

Нов тежък скандал за спор на забавни, кадруване и шуробаджанащина раздрусва районното министерство от няколко дни. Стана ясно, че скандалният заместник-министър Захари Христов е назначил своята секретарка Лилия Арабаджиева за инспектор във ВиК-Благоевград. За престоя си на апетитната служба тя всеки месец ще получава 3 хиляди лв.. Арабаджиева е доста забавен кадър на министерството, тъй като нейната кариера там не стартира с възхода на служебния кабинет. Много преди този момент тя е секретарка и на Николай Нанков, в началото министър, а по-късно заместник-министър в третия кабинет на Бойко Борисов.

Кадровите лупинги на Христов обаче не стопират дотук. Той е уредил и своят водач Илиян Белперчинов на цивилен контракт в АПИ. Заплатата му там не е известна, само че всички се чудят с каква тъкмо експертиза Белперчинов може да е от изгода за работата на пътната организация. " Това, че въртиш кормилото на колата на заместник-министъра напълно не значи, че разбираш нещо от пътища ", разясняват хора от районното министерство, които за следващ път стават очевидци на политическите афери на своя шеф.

Захари Христов е най-скандалната фигура в служебния кабинет на Гълъб Донев поради многочислените изявления, които го уличават в корупция. Политическият му напредък стартира още през 2021 година, когато никому незнайният пловдичанин от най-близкото обграждане на милионерът Георги Георгов беше назначен за заместник-министър на районното развиване в първия кабинет на Стефан Янев. Според осведомени в основата на неговото предопределение и развиване е основният " кадровик " на президенството Николай Копринков. Още тогава обаче се появиха подозрения за качествата на кандидатурата, тъй като по този начин и не стана ясно с какви качества филологът Христов може да е потребен в политиката за районното развиване. Протежето на Копринков обаче по този начин и не изкара доста дълго време на поста, тъй като съвсем незабавно беше махленски в тежък корупционен скандал. Обвинението към него беше, че се е опитал да ходатайства за заплащане към избрани компании за сметка на всички останали против комисионна от 10 %. Хората от които е изискал рушвет подвигнаха градусите като описаха за секрети срещи във вилата на Христов в село Ягодово, където да се договаря прехвърлянето. Според осведомени аферата е стигнала персонално и до президента Румен Радев, който тогава реагира остро и няколко дни по-късно Христов е изхвърлен с политически шут от властта.

В новото служебно държавно управление на Гълъб Донев обаче Захари Христов още веднъж се появи на същия пост, с помощта на персоналните старания на Николай Копринков и Георги Гергов, които още веднъж вкарват своя преторианец във властта. Това провокира мощно публично неодобрение и стана причина за многочислени изявления, които напомнят за абсурда и упорстват за реакция от страна на президенството. Такава обаче досега няма. Самата Виолета Комитова, която беше шеф на Христов в първия длъжностен кабинет дефинира неговото завръщане като " история за задкулисието, лицемерието, подлостта и пошлостта ".

Много журналистическите следствия за следващ път задълбаха в тематиката за задкулисието, което съставлява и пази Захари Христов на висок пост във властта. Този път обаче от президентството няма никакви мнения по тематиката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР