Нов суперкомпютърен комплекс бил разгърнат в Новосибирск, на основата на

...
Нов суперкомпютърен комплекс бил разгърнат в Новосибирск, на основата на
Коментари Харесай

ПЪЛЕН ТАШ*К! Руското посолство се похвали със суперкомпютър, вижте го

Нов ”суперкомпютърен комплекс ” бил разпрострат в Новосибирск, на основата на съветски технологии, похвали се страницата на съветското посолство у нас в страницата си във фейсбук.
 
Технологичният клъстер бил създаден на територията на Новосибирския държавен университет, и ще може да се употребява за планове, свързани с изкуствен интелект и машинно образование, означават още хората на Митрофанова.

Ето ги и детайлите за мощността на " суперкомпютъра " - той имал седем сървъра с общ потенциал от 392 ядра, минимална скорост на трансфер на данни 75 гигабита в секунда и пикова продуктивност от 47 терафлопа.



Ако това не ви приказва нищо, машината е безспорен ташак - една-единствена от най-новите видеокарти на Nvidia - RDX4090 за 1600 $, има16 384 ядра. И продуктивност от 89 терафлопа.

Разбира се, можем да съпоставим новосибирския суперкомпютър и със скъпа потребителски процесор - да вземем за пример най-мощният сега AMD Ryzen Threadripper PRO 5995WX, който коства 7600 $. Той има 64 ядра, което на 7 сървъра би означавало 448 ядра.

Това значи, че по-мощна версия на новия съветски суперкомпютър може да бъде направена в най-хубавия случай за 3000 лв. вкъщи.

За похлупак съветското посолство е илюстрирало новия суперкомпютър с откраднато изображение от център на фейсбук.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР