Нов суперкомпютърен комплекс бил разгърнат в Новосибирск, на основата на

...
Нов суперкомпютърен комплекс бил разгърнат в Новосибирск, на основата на
Коментари Харесай

Руското посолство се похвали със суперкомпютър, по-слаб от модерна видеокарта

Нов " суперкомпютърен комплекс " бил разпрострат в Новосибирск, на основата на съветски технологии, похвали се страницата на съветското посолство у нас в страницата си във Фейсбук. 

Технологичният клъстер бил създаден на територията на Новосибирския държавен университет, и ще може да се употребява за планове, свързани с изкуствен интелект и машинно образование, пишат още хората на Митрофанова.

Черешката на тортата обаче е в описанието на мощността на " суперкомпютъра " - той имал седем сървъра с общ потенциал от 392 ядра, минимална скорост на трансфер на данни 75 гигабита в секунда и пикова продуктивност от 47 терафлопа.

За хората, които не схващат от компютри, това може да звучи впечатляващо. Но в действителност е смешно - една-единствена от най-новите видеокарти на Nvidia - RDX4090, която е (скъпичка за консуматори - 1600 долара), има... 16 384 ядра. И продуктивност от 89 терафлопа. А в действителност за избрани задания - близо два пъти повече.

Разбира се, можем да съпоставим новосибирския суперкомпютър и със скъпа потребителски процесор - да вземем за пример най-мощният в момента AMD Ryzen Threadripper PRO 5995WX, който коства 7600 $. Той има 64 ядра, което на 7 сървъра би означавало 448 ядра. 

Това значи, че по-мощна версия на новия съветски суперкомпютър може да бъде направена в най-хубавия случай за 3000 лв. вкъщи, в най-лошия - за 100 хиляди лв. в офис.

За похлупак съветското посолство е илюстрирало новия суперкомпютър с откраднато изображение - в действителност кадър от един от.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР