Нов сравнително простичък и бърз метод премахва алкохола от нашето

...
Нов сравнително простичък и бърз метод премахва алкохола от нашето
Коментари Харесай

Откриха как да изтрезнеем максимално бързо и ефективно

Нов относително простоват и бърз способ отстранява алкохола от нашето тяло. Той е създаден от канадски учени и не изисква скъпо съоръжение.

Етанолът, присъстващ във всички алкохолни питиета, когато доближи несъмнено равнище на централизация в кръвта, стартира да работи като отрова, нарушавайки функционалността на кръвообращението, увреждайки мозъка и други вътрешни органи. Според Световната здравна организация към три милиона души умират годишно вследствие на тежка алкохолна интоксикация.

До 90% от алкохола се извежда отвън човешкото тяло от черния дроб с непрекъсната скорост, която не може да се усили. Диализата, интравенозните течности и снабдяването с О2 могат леко да ускорят изчистването на кръвта от алкохола.

Изследователи от Университетската здравна мрежа (UHN) в Торонто са разкрили метод посредством интензифициране на работата на белите дробове да се отстранява алкохола от организма. Учените са открили, че при хипервентилация - надълбоко и бързо дишане - алкохолът се отделя три пъти по -бързо, в сравнение с през черния дроб, и колкото по -силен е дъхът, толкоз повече алкохол се отделя от тялото.

Тази техника е била известна на лекарите и преди, само че е била употребена в лимитирана степен, защото при такова натоварване на дробовете човек губи доста въглероден диоксид, дружно с който се отделя и алкохолът. Бързото и внезапно понижаване на този газ в кръвта предизвиква замаяност и припадъци.

Авторите са създали плътно устройство с размер на портфейл, което поддържа равнищата на въглероден диоксид в кръвта на пациента по време на хипервентилация. Оборудването е доста просто, състои се от дребен контейнер със сбит въглероден диоксид, няколко свързващи тръби и маска.

Това изследване е първото практическо доказателство, че процентът на елиминиране на базовия алкохол може да бъде доста повишен с потреблението на хипервентилация.

Авторите считат, че създадената от тях идея освен ще сътвори нови способи за лекуване на тежка алкохолна интоксикация, само че и ще помогне на тези, които просто желаят доста бързо да изтрезнеят.

Резултатите от проучването им са оповестени в Scientific Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР