Кувейт предупреждава, че двустранните връзки може да се влошат заради коментарите на ливанския министър

...
Нов спор възникна между Кувейт и Ливан след коментарите на
Коментари Харесай

Нов спор възникна между Кувейт и Ливан след коментарите на временния министър на икономиката на Ливан Амин Салам относно възстановяването на част от пристанището на Бейрут.

В събота външният министър на Кувейт Шейх Салем Абдула Ал-Джабер Ал-Сабах разкритикува коментарите на Салам, направени в сряда, когато министърът призова Кувейт да възстанови основните силози за пшеница в Ливан, решение, което според него може да бъде взето с „удара на писалка”.

Силозите са построени през 1969 г. с грант от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие, но са унищожени по време на взрива в пристанището на Бейрут през 2020 г.

Ал-Сабах каза, че коментарите на Салам са „несъвместими“ с политическите норми за това как се вземат решенията и го призова да ги оттегли, за да защити двустранните връзки.

Салам на свой ред каза, че не е искал да се обиди с коментарите си и по-скоро е имал предвид колко бързо може да бъде взето решението, цитирани от ливанските медии.


Отношенията между Ливан и Персийския залив се влошиха през 2021 г., когато тогавашният министър на информацията на Ливан разкритикува водената от Саудитска Арабия военна намеса в Йемен. Кувейт беше сред страните от Персийския залив, които изтеглиха пратениците си в Ливан, като ги накара да се върнат едва през 2022 г.

Отговорът на Кувейт дойде само ден след като Ливан отбеляза три години от катастрофалния взрив на 4 август 2020 г., който унищожи много части на ливанската столица, убивайки повече от 220 души и ранявайки най-малко 6500 други.

Отделно в събота Кувейт призова своите граждани в Ливан да останат бдителни, докато сблъсъците продължават в най-големия палестински бежански лагер в страната, Ейн ел-Хилве. Посолството на Саудитска Арабия в Ливан призова своите граждани да напуснат страната възможно най-скоро.

След консултативните мерки временният ливански премиер Наджиб Микати увери страните от Персийския залив по-късно в събота, че техните граждани в Ливан са в безопасност.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР