Нов специалист по ендокринология и болести на обмяната се присъедини

...
Нов специалист по ендокринология и болести на обмяната се присъедини
Коментари Харесай

Нов специалист по ендокринология преглежда в медицинския център на УМБАЛ Бургас

Нов експерт по ендокринология и заболявания на обмяната се причисли към екипа на медицинския център на УМБАЛ Бургас " Св. Николай Чудотворец ". Д-р Кристилина Илиева е един от младите лекари на Бургас, които след завършването избират да практикуват в родния си град. Завършила е математическа гимназия в Бургас, а здравното си обучение е придобила в МУ – Варна. В УМБАЛ Бургас работи от 2016 година, а през 2021 година оглави Отделението по ендокринология на болничното заведение. От предходната година е помощник по пропедевтика на вътрешни заболявания в Медицинския факултет в Университет " Проф. доктор Асен Златаров ". Носител на грамота за достижения в региона на здравната просвета в Бургас и придобиване на клинична компетентност " Ендокринология и заболявания на обмяната ".

В МЦ " Св. Николай Чудотворец " тя работи по Здравна каса и приема пациенти всеки понеделник и четвъртък следобяд.

" След празниците е хубаво да изследваме кръвната си захар. Така ще разберем дали няколкото кг от горната страна се дължат на прекаляването с храната, или са предвестител на други положения – диабет, предиабет, инсулинова устойчивост, метаболитен синдром ", поучава доктор Илиева. " Част от рисковите фактори за захарен диабет са наследствена обремененост, затлъстяване, застоял метод на живот, небалансирано хранене и придвижване на възрастта. У нас над 430 хиляди българи живеят с тази диагноза, като близо половината от тях не са диагностицирани. Основен проблем са разрастващите се късни затруднения на диабета, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна непълнота и хемодиализа, ампутации на крака, съдови затруднения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт ", показва тя.

Редовният самоконтрол понижава затрудненията с 35%. От значимо значение е постоянното премерване на равнището на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория, както и проучване и на равнището на липидите.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР