Нов случай на Африканска чума при дива свиня е констатиран

...
Нов случай на Африканска чума при дива свиня е констатиран
Коментари Харесай

Откриха нов случай на Африканска чума при дива свиня

Нов случай на Африканска чума при дива свиня е установен от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Животното е на територията на община Алфатар, област Силистра. Животното е отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство – Силистра, дивечовъден сектор – Алеково, предан на концесия. Изпитването на взетите проби удостовери съществуване на вируса на Африканска чума по свинете, оповестиха от организацията.

Поредният случай на Африканска чума при дива свиня е открит в инфектираната зона, оповестена през месец октомври тази година на територията на област Силистра.

Агенцията ще прави непрекъснати клинични прегледи за Африканска чума при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването в България. Мерките при домашни прасета са ориентирани към прецизна биосигурност за спирането на опцията за прекачване на болестта сред дивата и питомната популация прасета в страната.

С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ стартира използването на всички ограничения още при установения първи случай в област Силистра, в сходство с настоящото законодателство.

Българската организация по сигурност на храните моли жителите да алармират за мъртви животни или животни с нетипично държание в съответните ветеринарномедицински служби и регионалните структури на БАБХ по места.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР