Нов скандал във видинската болница. Лекар опита да оперира възрастна

...
Нов скандал във видинската болница. Лекар опита да оперира възрастна
Коментари Харесай

Лекар опита да оперира жена за измислено от него счупване

Нов скандал във видинската болница. Лекар опита да оперира стара жена поради строшаване, без тя да има такова. Само бързата реакция на сина й предотврати ненужната намеса. Лекарска непросветеност или финансови претекстове са в основата на скандалния случай?

76-годишната Добринка Антонова от Видин на 24 януари претърпява случай. Подхлъзва се и пада на тротоара. Изпитва болежка и е откарана във видинската болница. Правят й рентгенова фотография, споделя Нова тв.

„ Закараха ме в поделение „ Травматология “, дежурен беше лекар Цолов. Той прегледа деликатно фотографията от рентгена и сподели, че има контузия на шийката на тазобедрената става и че ще се наложи интервенция. Каза още, че интервенцията ще коства 1068 лв., това е цената на имплантите, които ще се вложат в интервенцията. Преспах в болничното заведение, на сутринта на визитация лекар Цолов попита какво става, ще се внесат ли парите за интервенцията. Отговорих, че синът ми пътува за Видин и че ще се внесат парите. Аз в действителност смятах, че ще ме оперират във Видин ” споделя пострадалата жена.

Когато синът й, живеещ в София, идва във Видин, схваща, че майка му е готова за интервенция. Изготвена е и предоперативна епикриза с диагноза – строшаване на бедрената кост. Чакат единствено него – да заплати 1068 лв. на касата, преди да стартират. Това и телефонен диалог от предходната вечер с доктор Цолов обаче го карат да се усъмни, че има нещо неправилно.

„ Направи ми усещане, че наподобява доста настойчив, като че ли тази интервенция би трябвало да се случи на секундата надали не. Стана ми необичайно за какво по този начин ме пропагандира. Нещо доста ме усъмни. Докторът сподели, че би трябвало предплатено да бъдат импортирани 1068 лв. ”, спомня си синът на Добринка – Петър Антонов.

Той отхвърля интервенцията и на момента с частна кола за спешна помощ откарва майка си в София, в болница „ Пирогов ”.

„ Тук в „Пирогов“ откриха, че няма никакво строшаване на тазобедрената кост. По-късно видяха фотографията от Видин, аз демонстрирах сниманата от мен диагноза и приемащият в „Пирогов“ просто се изсмя, разтвори ръце и сподели: „ Видин “, споделя още Петър.

Потърсихме още един експерт. Шефът на рентгенологията в столичната „ Александровска ” болница. Показахме му двете рентгенови фотоси.

„ Аз не виждам строшаване. Не виждам причина да се организира интервенция, в случай че няма строшаване на костта ”, безапелационен е доцент Мартин Крупев, началник-клиника „ Образна диагностика “ – УМБАЛ „ Александровска “.

Отправихме се към Видин, с цел да потърсим лекар Цолов. Той призна, че е гледал рентгеновата фотография. Заяви, че рентгенологът, който бил разчел фотографията, е открил счупването. Екипът ни ревизира и откри, че в болничното заведение не работи подобен рентгенолог. Правилата в медицината обаче са безапелационни. Лекарят би трябвало да прегледа добре рентгеновата фотография и в случай че се усъмни и минимум в разчитането, направено от рентгенолога, би трябвало да направи скенер на пациента, който сигурно ще покаже дали има строшаване или не.

Странно, само че лекар Цолов не прави скенер на пациентката, въпреки болничното заведение да разполага с подобен. И слага диагнозата „ строшаване на бедрена кост “. Тук е тънкият миг, че при интервенция на счупена бедрена кост пациентът заплаща от джоба си – 1068 лв. за железна шина, наречена имплант, с която с два болта се фиксира счупената кост.

Публична загадка е, че у нас лекарите, които оперират и слагат импланта, взимат огромен % от цената на този имплант. От цената, на която го е платил пациентът. Процента си лекарите получават непосредствено от компанията, която доставя имплантите на съответната болница. И по този начин лекар Цолов избира да оперира несъществуващо строшаване и надлежно да сложи имплант. В случая на здрава кост.

„ Аз съм я прегледал и тя не можеше да отлепва крайници ”, сподели за NOVA ортопедът доктор Владимир Цолов.

Потърсихме управлението на болничното заведение. Директорката внезапно се оказа заета. Прати заместник-директора доктор Богдан Томов, който е и ортопед.

„ Не мога да настоявам и да кажа какво е имал поради сътрудника доктор Цолов. Той е считал, че там има фрактура. Болницата не взима една стотинка от една такава интервенция. Това, което мога да ви кажа, е, че ще създадем сериозна инспекция по случая ”, съобщи пред камерата ни доктор Богдан Томов.

Още по-странно е, че в „ Пирогов ” при прегледа на старата жена лекарите откриват друго строшаване, което във Видин не виждат. Макар че е очевидно на фотосите и от Видин, и от Пирогов. Счупване на пубисна кост, която е на 15 сантиметра от бедрената кост. Лечението на това строшаване се състои в това един месец пациентът да е неподвижен. При него не се прави интервенция и не се поставят импланти. То остава невидимо за лекар Цолов и мистичния рентгенолог от видинската болница, които другояче изрично видяха несъществуващото строшаване на бедрената кост.

„ Тези интервенции се вършат по две аргументи. Едната причина е да се вземат пари по клинични пътеки, а другата е лекарят, който прави интервенцията, да получи % от цената на съответния консуматив, т.е. импланта ”, споделя синът на пациентката.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР