Нов скандал в некоалицията. Поводът - тегленето на нов външен

...
Нов скандал в некоалицията. Поводът - тегленето на нов външен
Коментари Харесай

Тегленето на нов държавен дълг разпали поредни искри в некоалицията

Нов скандал в " некоалицията ". Поводът - тегленето на нов външен дълг до края на годината. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекна сътрудниците си в ръководството ПП-ДБ, че ще теглят нов външен дълг, без да са ги уведомили. От " Демократична България " обясниха този дълг с падеж на дълг от минали години.

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия съобщи, че тегленето на нов дълг е заложено с гласуването на бюджета за годината и ГЕРБ-СДС са го подкрепили. Там е записано, че оптималният размер, който може да бъде стихотворец през тази година е 7,5 милиарда лв..

Обвинение за неинформиране за нов външен дълг насочи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов към сътрудниците си в ръководството.Според него влизането в дългова серпантина разклаща страната, освен държавните управления. Той чака след изборите спокоен диалог за новия бюджет и задълженията.



" Не е говорено с нас, не знаем. Той не е импортиран, по какъв начин да знаем дали има нещо заложено в бюджета, което го няма? Той не е импортиран, с цел да мога да го разясня, а такова нещо за дълга ние доста от дълго време сме предупреждавали - да не влизаме в дългова серпантина, тъй като и в този момент 3% недостиг значи, че 3% ви е празен джобът, а това се мери в милиарди "

Според Борисов това ще разклати държавното управление.

" Една страна, влезнала в дългова серпантина разклаща страната, държавните управления. Когато финансите почват да стават зле, тогава злополуките са неизбежни. Дълг съм склонен да се тегли единствено за старите заеми, тъй като и ние теглехме поради остарели заеми, в този момент се тегли поради остарели, това се знае.

От коалиция ПП-ДБ отхвърлят взимането на нов дълг до края на годината да е изненада. Това било поради 10-годишен падеж на български интернационален дълг от времето на Орешарски.



" Няма потребност някой да ми се обажда, с цел да си смъква бюлетина " държавен дълг " от Министерството на финансите, с цел да видя, че дългът към края на август, а той е същият и в този момент, е 36,3 милиарда, т.е. има 4,2 милиарда марш там, който може да бъде запълван по закона. Няма потребност никой да ми споделя, че малко под 3 милиарда е новоемитираният дълг, това също го има в бюлетина. Защо някой би трябвало някому да се обажда да му оповестява тези неща, които са обществено известни? Поне сумата, която министърът на финансите загатна, е за под 3 милиарда "., изясни Георги Ганев, ПГ на ПП-ДБ.

От Българска социалистическа партия също са на мнение, че този дълг не е изненада, заложен е в бюджета и демонстрират разпечатка с гласуването на партиите за този външен дълг при одобряването на бюджета.



" Не единствено ние, а всички народни представители са известени, още през юли месец във импортирания бюджет от Асен Василев този дълг попада. По-скоро изненадата е от реакцията на господин Борисов, който сподели, че е научил от медиите, тъй като справката демонстрира, че 63-ма депутати от ГЕРБ тогава поддържаха този дълг. Имаше доста сериозен спор. Така че за никого не е изненада - просто още веднъж е една неистина и операция. Просто справката демонстрира, че ние тогава гласувахме срещу ", разяснява Корнелия Нинова.

Потърсихме за коментар финансовия министър Асен Василев, който е на посещаване в Брюксел, само че той избра да не приказва. Финансовото министерство изпрати известие, в което се споделя, че " България резервира второто си място в Европейски Съюз измежду страните с най-нисък дълг, съгласно последните публични данни от Евростат от м. юли 2023 г.Естония е най-нисък дълг, всички други 25 държави-членки имат по-високи равнища на дълг - приблизително за Европейски Съюз - 83,7%. "



Снимки БГНЕС (Архив), Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР