Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен

...
Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен
Коментари Харесай

Полковник от австрийската армия е шпионирал 20 години за Русия

Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 година е шпионирал армията в интерес на Москва, за което е получил 300 хиляди евро, оповестява водещият виенски всекидневник Die Presse.

Очаква се по-късно денем канцлерът Себастиан Курц и министърът на защитата Марио Куназек да създадат изказвания за аферата. Съгласно наличната все още информация, става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация на съветското военно разузнаване. Самият той (самоличността му не се уточнява) е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 година Той е работил в надзорен център на австрийската войска и един път на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „ Юрий “. Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за Военновъздушни сили на родината си, както и за артилерийските й системи. Малко преди излизането си в пенсия той е почнал да предава отчети и за обстановката в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската войска.

От редакцията разясняват, че за шпионската активност на някогашния полковник Виена е била осведомена от задгранична разследваща организация. Не се конкретизира обаче коя е тази „ другарска “ страна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР