Нов скандал с гръцки евродепутат разтърси политическия живот в южната

...
Нов скандал с гръцки евродепутат разтърси политическия живот в южната
Коментари Харесай

Гърцка драма: Политически сътресения срещу популярен актьор и евродепутат заради обвинения в изнасилване преди изборите

Нов скандал с гръцки евродепутат раздруса политическия живот в южната ни съседка към месец преди парламентарните избори, планувани за 21 май.
След като през предходната есен към този момент някогашната заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли беше арестувана и й бяха повдигнати обвинявания в корупция и търговия с въздействие в интерес на Катар, през предходната седмица белгийската прокуратура изиска имунитета на различен гръцки евродепутат – известния артист Алексис Георгулис, който е определен с листата на лявата партия СИРИЗА. На интернационалната аудитория той е прочут основно с ролята си във кино лентата " Моята огромна гръцка свалка " с Ния Вардалос и Ричард Драйфус.
Георгулис е упрекнат в обезчестяване и нанасяне на телесна щета от члена на Политическия съвет на гръцкото социалистическо придвижване ПАСОК Елени Хронопулу, която също живее в Брюксел и сега е юридически консултант на Европейската комисия.
След експлоадирането на абсурда директно след Великден самата Хронопулу написа във Facebook, че е подала жалбата си за обезчестяване и нанасяне на телесна щета при започване на 2020 г, незабавно след случая, като е приложила и медицински доказателства за изказванията си. Четири месеца по-късно е събрала храброст да заяви на управляващите и името на причинителя. Хронопулу декларира, че умишлено е избрала през тези три години да не афишира случая, даже на фамилията си, а обвиняванията й стават обществени в този момент, тъй като белгийските управляващи са направили подробна инспекция, която е довела до настояването за повдигането на имунитета на Георгулис в този миг.
Самият Георгулис изрично отхвърли изказванията и ги дефинира като „ лъжливо и клеветническо обвиняване “, което „ евентуално неслучайно “ е отправено към него единствено дни преди парламентарните избори в Гърция. В обществените мрежи той съобщи, че с цел да не навреди на активността на СИРИЗА подава оставка като член на партията и на групата й в Европарламента.
Адвокатите на Георгулис също свързаха „ графика на следствието “ на белгийските управляващи с идните парламентарни избори. В изказването им се споделя, че клиентът им „ не може да не е смутен от графика на това следствие и съжалява надълбоко за това. И в действителност, до момента в който събитията и жалбата датират от 2020 година, е почтено за жалост, че това обвиняване се афишира три години по-късно – едвам няколко седмици преди изборите в Гърция “, заяви телевизия Скай. Адвокатите на евродепутата декларират, че самият той е изискал да бъде вдигнат имунитетът му, с цел да „ бъде хвърлена изобилна светлина върху случая “ и да почисти името си.
От своя страна СИРИЗА предприе стъпки да ограничи политическите последици от абсурда. „ Подкрепяме повдигането на имунитета на Алексис Георгулис и чакаме решението на белгийските управляващи. Позицията ни е изцяло ясна: нулева приемливост към половия тормоз “, съобщи заместник-председателят на Европейския парламент и водач на групата на СИРИЗА Димитрис Пападимулис.
От своя страна пред телевизионния канал АНТ1 евродепутатът от СИРИЗА Стелиос Кулоглу сподели, че за случая е имало клюки и по-рано и Георгулис е бил свикан да даде пояснение пред управлението на парламентарната си група, пред което той изрично е отхвърлил изказванията и е декларирал, че няма аргументи за безпокойствие. Адвокатите му настояват, че той е научил за следствието едвам в петък преди Великден, когато е бил известен от ръководителя на Европарламента Роберта Мецола за настояването за повдигане на имунитета му.
В обява на „ Та неа “ се твърди, че против Георгулис са подавани и други недоволства, които обаче са останали в границите на Европарламента и не са достигнали до белгийските управляващи. Едното е било от стажантка в офиса му, която го обвинила в полов тормоз и тормоз на работното място, а другото – от началника на кабинета му, който също го обвинил в тормоз на работното място.
Представители на ПАСОК от своя страна упрекнаха СИРИЗА, че от нейните кръгове е изтекло името на Елени Хронопулу като хипотетична жертва на дейностите на Алексис Георгулис. Самата Хронопулу написа: „ Достойно за жалост е, че някои, които се показват за борци за човешките права (…) ме хвърлят на тестването на безсрамни и възмутителни офанзиви “.
Източници, близки до Георгулис, са споделили пред изданието iefimerida, че обвиняванията към него са за възмездие, тъй като той е имал връзка с подателката на жалбата, само че по-късно е почнал връзка с италианка. Пред уеб страницата обаче източници от ПАСОК са отхвърлили изрично тези изказвания.
Засега е рано да се оцени по какъв начин ще повлияе абсурдът на развиването на предизборната акция, която стартира публично едва в края на предходната седмица с разпускането на Народното събрание. Според изследване на организация „ Метрон аналисис “, оповестено в неделното издание на „ Вима “, ръководещата Нова народна власт възвръща поддръжката си след тежкия удар, който понесе поради железопътната злополука на 28 февруари, която лиши живота на 57 души. В момента за нея декларират желание да гласоподават 33,8 % от запитаните, до момента в който за главната опозиционна мощ, лявата СИРИЗА – 26,9 %. Макар че вероятността Нова народна власт да получи безусловно болшинство в Народното събрание след изборите се прави оценка като на практика нулева по актуалната елементарна пропорционална система, „ ножицата “ сред първата и втората мощ още веднъж се отваря.
Според изследването ПАСОК съумява да се добере до двуцифрена поддръжка, като за тогавашната водеща мощ в гръцката левица декларират, че ще гласоподават 10,3 %. Гръцката комунистическа партия също ускорява поддръжката си със 7,3 %, МеРА25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис усилва гласоподавателите си до 5,4 %, крайнодясното „ Гръцко решение “ събира поддръжка от 4,9 %. В изследването се появява и крайнодясната „ Национална партия – гърци “ на някогашния управителен функционер на неразрешената „ Златна зора “ Илиас Касидиарис, който е в пандиза. Партията му има късмет да получи 4 % от гласовете, най-малко при положение, че гръцкото държавно управление не успее със законодателната си самодейност да я разгласи отвън закона, сходно на идеологическия й предходник.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР