Нов скандал избухна във Варна около войната в Украйна.На 24

...
Нов скандал избухна във Варна около войната в Украйна.На 24
Коментари Харесай

ПП скочи срещу надпис Варна, издействан от Възраждане: Слива българското и руското знаме

Нов скандал избухна във Варна към войната в Украйна.

На 24 май на най-централното място в града на площад „ Свети Свети Кирил и Методий “ е подложен нов надпис " Варна ".

Надписът е бял, а за декор са употребявани няколко цвята, измежду които са в същия ред и цветове, които съответстват със знамето на Руската федерация.

Оказва се, че надписът е " издействан от общинските съветници " от " Възраждане ", което излиза наяве от пост на водача на партията Костадин Костадинов. Той обаче отхвърля цветовете да се свързват с " каквото и да е знаме ".

Техническия секретар на " Продължаваме промяната " Венета Николова е пуснала писмо до кмета Портних с искане за унищожаване на надписа и 3 въпроса:

" Искам да ви обърна внимание на една провокация, осъществена в центъра на Варна до директно до Градската часовниковата кула и Козирката.

Тя съставлява обемен надпис на Кирилица (в което няма нищо лошо), само че за декор е употребен българския и съветски наццонален байрак, преливащи един в различен.

Желанието ми е този напдис да бъде отстранен по следните аргументи:

Първо, сега Русия води война против Украйна, а на територията на града се намират няколко десетки хиляди украински бежанци.

Второ, неприемливо е БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЛАГ, да бъде обединяван с непознат народен байрак, изключително с съветския, изключително в подтекста на войната в Украйна.

Трето, бих желала формален отговор кой стои зад идейния план и кой го е одобрил, както и дали е финансиран от налозите на варненци, респективно от моите налози.

Недопустимо е Варна - морската столица на България - да бъде асоциирана и даже надписвана като съветска колония и територия. "



Ето и коментара на Костадин Костадинов:

" Преди няколко години на входа на Морската градина във Варна бяха комплициран противен и много кичозен надпис на латиница - VARNA. В продължение на 2 (две!) години се борих с кметската администрация да махнат надписа, тъй като хем е противен, хем е на латиница. Отказваха ми с аргумента, че Варна била туристически град и туристите нямало да схващат надписа, в случай че бил на кирилица...

За разлика от мен обаче моите наследници от Възраждане в Общинския съвет Георги Георгиев, Юлиян Губатов, Николай Костадинов и Веселин Вешев се оказаха по-пробивни и единствено за 5 месеца съумяха да се преборят да се направи нов, доста по-красив надпис, изписан с български букви:) 5 месеца за 5 букви, само че както и да е. Дотук добре - надписът беше подложен в навечерието на 24 май и към този момент е една от атракциите на града ни. Но, ето че, единствено 3 дни след слагането му, будната гражданка Венета Николова, секретар на " Продължаваме подмяната " във Варна, желае неговото махане с претекста, че съчетавал... българското и съветското знаме!?!?

Аз не съм кьорав, нито пък далтонист, само че колкото и да виждам красивия надпис, не виждам каквото и да е знаме в него. Затова от през вчерашния ден се чудя следното - наложително ли е да си умствено стеснен, с цел да си на управителен пост в променливата партия, или е просто целесъобразно? "

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР