Нов симфоничен оркестър открива сезона с галаконцерт под патронажа на

...
Нов симфоничен оркестър открива сезона с галаконцерт под патронажа на
Коментари Харесай

Нов симфоничен оркестър открива сезона в неделя

Нов симфоничен оркестър открива сезона с галаконцерт под патронажа на Закия Ел Мидауи, дипломат на Кралство Мароко - на 27 ноември от 19,30 ч. в зала " България ", под диригентството на Петко Димитров. В програмата са Симфония 6 от Лазар Николов и Реквием от Габриел Форе, научи ДУМА от НСО. Солисти са Николина Кърмазлийска - сопран, Алпер Юнлютюрк - баритон, хор " Детска китка " от Пловдив с диригентка Яна Делирадева. Концертът се реализира с поддръжката на Министерството на културата и се посвещава на 100-годишнината от рождението на Лазар Николов (1922-2005).
Лазар Николов споделя за своята нова симфония: " Нямах желание да пиша Шеста симфония. От десетина години декларирам, че не бих се заловил да работя дълго по време музикално произведение. И не заблуждавах никого, тъй като не бях сигурен, че - заради преклонна възраст - ще съумея да го завърша. Все отново се залових, само че би трябвало да призная, че поставих много старания, до момента в който стигна до края му - силите ми понижават и бързо се изтощавам. Далеч съм от мисълта да се акцентирам, само че в музикалната история не си припомням композитор, който да е писал симфония на 78 години. Зная единствено, че Верди е основал последните си опери " Отело " и " Фалстаф " на към 80-годишна възраст.
В началото на юни 2000 година Нов симфоничен оркестър включи в програмата на предпоследния си концерт моята творба " Отблясъци и залез ". Останах доста удовлетворен от осъществяването на диригента и оркестъра и когато шефът на този превъзходен млад състав госпожа Юлия Христова и неговият основен диригент господин Росен Миланов ми предложиха да напиша нещо, което да прозвучи още през настоящия концертен сезон, аз се съгласих и незабавно се залових за работа. Не желаех да изпусна сходен удобен случай. Такова предложение от огромен музикален състав рядко съм получавал. Почти постоянно съм чакал дълго време, до момента в който съумея да чуя свое произведение (и до момента имам още неизпълнени творби). Залових се за работа и тъй като желаех да подкрепям своето самочувствие. Пък и не получавам уважението, което заслужавам като композитор и интерес към творбите си...
(...) Завършвайки симфонията, размислих и за времето, в което я сътворих. Това е 2000-ната година. Може би има хора, които чакаха и чакат второ пришествие или някакво съдбовно събитие в международен мащаб, което радикално би трансформирало възгледите, вярванията, бита на обособения човек или на цялото човечество. Не диря, а и вие, слушатели, не търсете аналогии сред творбата ми и нещо по-конкретно. Ако ви се стори, че има такава прилика, тя е инцидентна. Постигнал съм я непреднамерено. (...) Все отново някаква прилика сред 2000 година и Шестата ми симфония може да се допусне. И двете съставляват избрани преходни положения (според някои откриватели цикълът на една просвета продължава две хиляди години!)... "
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР