Нов щам на коронавируса се разпространява във Великобритания. Островът е

...
Нов щам на коронавируса се разпространява във Великобритания. Островът е
Коментари Харесай

Проф. Христова обясни опасна ли е ваксината за възрастните хора

Нов вариант на ковид се популяризира във Англия. Островът е безусловно блокиран. Ще се повторят ли събитията от китайския Ухан и има ли възможност вариантът към този момент да е на наша територия?

"Трябва да създадем проучвания на пристигналите. В случай, че има заразяване, би трябвало да има секвениране - т.е. вирусният геном да се прочете. Тук се приказва за група варианти - клъстър на сходни варианти, които имат над 10 разновидности ", сподели зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова за "България заран ".

Тя акцентира, че в НЦЗП се прави също разбор по Оперативна програма "Наука и обучение за образован напредък ", само че досегашните проучвания не са засекли новия вариант.

"Тези ограничения в този момент са за закъснение и ограничение, само че респираторните вируси не могат да се спрат. Това не е покруса. На Острова споделиха, че има доста покачване на растежа на заболеваемостта ", добави проф. Христова.

Тя удостовери, че новият вариант се популяризира по-бързо и е по-заразен, само че това е обикновено за вирусите.

"Възможно е да се окаже, че е по-слабо патологичен. Процентът на тежките случаи не е скочил. Освен със секвениране, този нов вариант не може да се засече. Новият вариант ще се засича с PCR методите. Няма заплаха за диагностиката да изпуска такива случаи ", счита зам.-директорът на НЦЗП.

Проф. Ива Христова изясни, че всички ваксини са ориентирани към този протеин, против който се образуват антителата. Тя бе безапелационна, че имунизацията няма по какъв начин да се окаже рискова за по-възрастните хора.

"Имунният отговор, индуциран против имунизациите, ще обезврежда и този нов вариант и всички варианти, които се появят. Продължават изпитванията, а и наблюденията на имунизираните. Тази ваксина на над 43 000 души е потвърдено потребна и потвърдено безвредна ", означи здравният специалист в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Христова с всяка нова партида на имунизациите ще стартираме да усещаме понижаване на случаите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР