Нов шеф, нови колеги, нов офис и нова култура –

...
Нов шеф, нови колеги, нов офис и нова култура –
Коментари Харесай

Дойдох, видях...искам да напусна

Нов началник, нови сътрудници, нов офис и нова просвета – първите няколко седмици в новата работа би трябвало да бъдат един от най-интересните и вълнуващи интервали във вашата кариера. Понякога обаче нещата стоят по по-различен способи. Понякога всичко това води до обстановка, в която две седмици откакто сте били назначени вътрешният ви глас продължава да крещи „ Мразя тази работа! “. Това е моментът, в който би трябвало да се научите по какъв начин да напуснете работа, която одеве сте почнали.

Макар че по данни на Бюрото по статистика на труда в Съединени американски щати междинното време, което всеки чиновник прекарва на едно работно място, е 4,2 година, има голям брой аргументи, които могат да ви накарат да напуснете работа по-рано. Може да сте попаднали на ужасяващ началник или пък да сте станали жертва на една от тези предложения, при които предлаганата позиция и условия на работа въобще не дават отговор на действителната работа, която вършите в компанията. Друга, изцяло основателна причина да напуснете новата си работа, даже и нещата да вървят добре, е в случай че сте получили доста по-добро предложение от различен шеф.

Каквато и да е повода да желаете да си тръгнете, бързото овакантяване може да има съществени последствия. Никой не желае да изгаря мостове с евентуални работодатели, изключително по сходен метод, тъй че би трябвало да сте наясно с вероятните последици от едно сходно решение:

Репутацията ви в промишлеността ще понесе вреди

„ Ако работите в дребна, само че тясно обвързвана бизнес общественост, новината за вашето ненадейно овакантяване ще се популяризира стремително “, разяснява Райън Кан, създател на The Hired Group.

Ако се стигне до такава степен, в бъдеще мениджърите в промишлеността могат да гледат на вас с отрицателно око, което да усложни в допълнение търсенето на работа.

Колегите ви може да ви намразят

Когато напускате без предизвестие, вие оставяте след себе си работа, която би трябвало да бъде поета от вашите сътрудници. Много евентуално е това да способства за построяването на неприятна известност измежду хора, с които може ви се наложи да работите още веднъж в бъдеще.

Може да ви се наложи да извършите финансови жертви

Тук всичко зависи от съответните условия на вашия контракт, само че има огромна възможност да не изгубите избрана сума пари, които са били обвързани с съответно време, прекарано в компанията.

От другата страна на уравнението обаче са изгодите от ранното овакантяване на несъответствуваща работа, които не са по никакъв начин малко. В допълнение към това, че ще съумеете да спасите психическото си здраве, вие ще бъдете доста по-добре готови при бъдещето търсене на работа и няма да повторите същите неточности, които сте направил в този момент.

Само вие може да решите дали да напуснете или да останете, само че в случай че сте мислили по този въпрос, то най-вероятно към този момент сте с единия крайник отвън офиса. Ако в последна сметка вземете решението да си тръгнете, би трябвало да извършите следните неща:

Подайте оставка персонално

Макар и да се чувствате неловко и да ви е позор, би трябвало да поднесете новината на шефа си лице в лице. Това е единственият метод да бъдете признат като експерт.

„ Не се крийте зад имейла “, споделя кариерния коуч Ребека Зъкър. „ След това питайте по какъв начин да съобщите новината на останалите членове на екипа. Не казвайте на сътрудниците си, че напускате, преди да говорите с шефа “, прибавя тя.

Запазете позитивния звук

Няма потребност да обяснявате за какво тъкмо напускате, само че би трябвало да покажете, че това не е просто някаква волност или импулсивно решение.

„ Покажете на шефа си, че сте мислили дълго по въпроса и че не сте взели решението с лека ръка. Обяснете, че не желаете да навредите по никакъв метод на екипа или на компанията и попитайте какво може да извършите, с цел да улесните прехода “, споделя Зъкър. Ако шефът ви изиска спомагателни пояснения, просто кажете, че смятате това за най-хубавото решение както за самите вас, по този начин и за компанията.

Подайте предупреждение за оставка най-малко две седмици, преди датата на овакантяване

Дори и да сте прекарали доста кратно време в компанията, двуседмичното предупреждение е добър стандарт, който да следвате, споделя Зъкър. Ако обаче можете да си го позволите и шефът ви избира да има повече време за намирането на ваш заместител, може да останете три или четири седмици, преди да напуснете. Въпреки това, би трябвало да бъдете подготвени за отрицателна реакция от вашия началник. „ Компанията може да изиска да напуснете неотложно “, споделя Зъкър.

Не подценявайте вашите отговорности в интервала сред подаването на оставка и напускането

След като обявите желанието си да напуснете работа, вие към момента би трябвало да бъдете на 100% фокусирани върху актуалната си работа. „ Не се отнасяйте в облаците “, поучава бизнес коуч Ашли Стал. „ Полагането на спомагателни старания през последните две седмици на работно място може да помогне за спасяването на вашата известност в тази деликатна обстановка “, прибавя тя.

...................

Даниел Борц за Monster.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР