Нов рязък скок в броя на заразените с COVID-19 в

...
Нов рязък скок в броя на заразените с COVID-19 в
Коментари Харесай

Скок в броя на заразените с COVID-19 у нас и промяна в правилата за карантина

Нов внезапен скок в броя на инфектираните с COVID-19 в страната и смяна в разпоредбите за карантина. 6766 позитивни проби за денонощие регистрираха здравните управляващи, което е на крачка от абсолютния връх, регистриран в миналото у нас. Заболелите скочиха до 496 на 100 хиляди население, а от ден на ден области се връщат в тъмночервената зона.

Съмнения за Омикрон към този момент има освен в София. До момента у нас са потвърдени 12 случая на разновидността Омикрон, само че в Центъра по заразни и паразитни заболявания работят интензивно. И нови по-актуални данни се чакат до 2 дни.

„ В момента се прави секвениране на 96 проби, от които 64 са съмнителни за Омикрон. Те са от София, Бургас, Пазарджик, Варна, Стара Загора, от разнообразни райони на страната. Предишните проби бяха главно от София. От тези 64 съмнителни проби са от приети в болница пациенти”, изясни проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ.

Заради данните, че Омикрон протича по-леко от Делта разновидността, част от ограниченията се разхлабват. Например продължителността на карантината. В опит да засилят щита против новия вариант, здравните управляващи имат упорит проект за имунизация до края на януари- новите имунизирани да са над 500 хиляди души.

В края на предходната година доктор Михов слага главно бустерни дози. В първите дни на 2022 обаче има искащи и за първа игла.

„ Планирали сме за през днешния ден над 30 -40 ваксини, на следващия ден дори повече от днес”, изясни той.

Все повече са и децата, които си слагат ваксина против Коронавирус. Bолните пациенти най-често се оплакват от изтощеност и висока температура, споделя доктор Михов.

“Няма безапелационни данни и благоприятни условия да разграничим грип от Коронавирус. Тестът е съвсем задължителен”, добавя експертът.

При подозрение с какво са се заразили, пациентите могат да си създадат смесен тест - за ковид, грип А и Б, респираторен и аденовирус.

„ Есенно-зимния сезон е интервал, в който циркулират всички тези вируси”, прецизира вирусологът доктор Светлана Кьосева.

За момента в България няма засечени случаи на Флурона - по едно и също време заразяване с грип и ковид.

Според вирусолози имунната система при всички случаи ще бъде затруднена - не е добре да има двойна зараза, ще бъде по-тежко протичаща.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР