Нов робот, разработен в Университета в Лийдс, има формата на

...
Нов робот, разработен в Университета в Лийдс, има формата на
Коментари Харесай

Робот с пипала ще изследва белите дробове, за да търси ракови тумори

Нов робот, създаден в Университета в Лийдс, има формата на пипало или червей, който може да се насочва вътре в белите дробове, с цел да изследва подозрителни формирания или да доставя медикаменти.

За това събщава New Atlas.

Робот, въодушевен от пипалата на октопода, е умислен, с цел да разшири опциите на по този начин наречения бронхоскоп - медицински инструмент, сходен на тръбичка, който се употребява за проучвания на белите дробове и дихателните пътища.

Лекарите го вкарват през носа и устата в бронхиалните проходи и по-късно насочават по-тънък 2-милиметров катетър през вътрешната му част по-дълбоко в дихателните пътища.

Но този метод има своите ограничавания за маневреност, което оставя някои места недостъпни, ето за какво учени от Университета в Лийдс създха робот, състоящ се от съединени цилиндрични сегменти, създадени от мек еластомер и снабдени с дребни магнитни частици.

Това значи, че под въздействието на магнитното поле обособените сегменти могат да се движат без значение един от различен, което прави робота доста еластичен...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР