Нов регламент на ЕК е на път да остави 90%

...
Нов регламент на ЕК е на път да остави 90%
Коментари Харесай

Зам.-министър: Новият регламент на ЕК за боеприпасите ще се отрази тежко на ловците

Нов правилник на Европейска комисия е на път да остави 90% от българските ловци без оръжия. Причината е въвеждането на цялостна възбрана за потребление на оловото за ловни цели. Боеприпасите, които ще би трябвало да се употребяват, костват 10 пъти по-скъпо от актуалните патрони. Повече по тематиката - от репортера ни Теодор Лазаров и неговия събеседник, заместник-министъра на земеделието и храните Мирослав Маринов. 

За страдание на българския ловджия, оловните муниции нямат ярко бъдеще. Това се прави за понижаване на риска за здравето на хората, и несъмнено, за запазване на околната среда от замърсяване с олово.

Регламентът ще се отрази тежко на българския ловджия, само че такова ограничаване и сега съществува в нашето законодателство. Със Закона за биологичното многообразие е неразрешено потреблението на оловни муниции във влажните зони и 200-метровата линия към тях.

С новия правилник обаче, се не разрешава напълно продажбата и потреблението на оловни муниции. Основният проблем е в цената на техните заместители.

В България хората с право на лов са към 180 хиляди индивида. От тях, дейни ловци – тези, които си заверяват своите ловни билети, са към 140 хиляди. Те разполагат с към 180 хиляди оръжия, които употребяват за ловни цели. Половината от тях са създадени преди 2000 година и не могат да се употребяват за лов с новите заместители на оловните муниции. Стоманените сачми са най-евтиния вид. Има и муниции от ванадиум, бисмут и волфрам, само че те са много по-скъпи.

Вижте още във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР