Нов радио сигнал от дълбокия космос променя представите ни за

...
Нов радио сигнал от дълбокия космос променя представите ни за
Коментари Харесай

Този странен радио сигнал от дълбокия космос тупти като сърце

Нов радио сигнал от дълбокия космос трансформира визиите ни за този тайнствен феномен.

FRB 20191221A е нов бърз радиоимпулс (още един извънредно необичаен повтаряем сигнал), който даже не е толкоз бърз – радио проблясъците, които получаваме през междугалактическото пространство, траят единствено 3 секунди (около 1000 пъти по-дълго от средното).

Импулсите с по-висок радиационен интензитет обаче се случват един път на всяка 0,2 секунди в границите на този 3-секунден интервал – нещо, което в никакъв случай до момента не сме забелязвали при бързите радиоимпулси.

Откритието е направено с помощта на детектора CHIME през декември 2019 година " Бе извънредно “, споделя астрофизикът Даниел Микили от института по астрофизика и галактически проучвания „ Кавли “ към Масачузетския софтуерен институт. „ Не единствено, че бе доста дълъг –с дълготрайност към 3 секунди – само че и се отличаваше и с периодически пикове с впечатляваща точност във всяка част от секундата. Туп, туп, тп – съвсем като сърцетуптене. За първи път сигналът самичък по себе си е периодически. “

Бързите радио импулси съставляват едно от най-големите астрономически открития за последното десетилетие. Това са къси (траят милисекунди), само че мощни импулси сила, идващи от отдалечени елементи на Космоса. За краткотрайното си битие отделят сила, колкото 500 млн. слънца. Повечето бързи радиоимпулси са засечени единствено един път – това ги прави непредсказуеми и сложни за проучване.

Няколко обаче се повтарят, въпреки и множеството да го вършат безредно. Ето за какво в тези случаи учените могат да изучат този сигнали (макар и извънредно редки) много по-подробно.

Не е ясно дали един и същи механизъм е виновен за образуването на всички бързи радиоимпулси. Те могат да варират във връзка с интензитет, дължина на вълната, поляризация и дисперсия.

През 2020 година научихме повече и за първопричините за бързите радиоимпулси – тогава засякохме първия сходен сигнал, приближаващ от самия Млечен път. Той е бил изхвърлен от магнетар – тип неутронна звезда с извънредно мощно магнитно поле.

Това обаче не значи, че мистерията е разплетена изцяло. Все още не знаем да вземем за пример за какво някои бързи радиоимпулси се повтарят, а други – не, както и за какво периодичността на повтарянето се среща рядко.

Що се отнася до FRB 20191221A, учените се надяват, че ще могат да засекат още импулси от неговия тайнствен източник, с цел да схванат какво тъкмо ги провокира. А това от своя страна ще ни помогне да разберем по-добре и неутронните звезди.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР