„Апартейд между половете“: Експерти на ООН осъждат предложения от Иран закон за хиджаб

...
Нов проектозакон, който предвижда сурови наказания за жени и момичета,
Коментари Харесай

Нов проектозакон, който предвижда сурови наказания за жени и момичета, които не носят хиджаб в Иран, може да се равнява на „полов апартейд“, казаха експерти от ООН в изявление в петък.

„Проектозаконът може да се опише като форма на апартейд между половете, тъй като властите изглежда управляват чрез системна дискриминация с намерението да потиснат жените и момичетата в пълно подчинение“, казаха експертите.

Предложеното законодателство, което в момента се преразглежда от иранския парламент, ще установи строги наказания за жени, които отказват да носят воал - включително дълги присъди затвор.

Проектозаконът от 70 члена също така предлага строги нови наказания за знаменитости и фирми, които пренебрегват правилата и използването на изкуствен интелект за идентифициране на жени, които нарушават дрес кода.

Експертите на ООН твърдят, че както новият закон, така и съществуващите ограничения „са по своята същност дискриминационни и могат да се равняват на преследване на пола“.

Панелът от експерти на ООН включва няколко специални докладчици и работна група, фокусирана върху дискриминацията срещу жените и момичетата.

„Въоръжаването на „обществения морал“ за лишаване на жените и момичетата от тяхната свобода на изразяване е дълбоко обезвластяващо и ще затвърди и разшири дискриминацията и маргинализацията, основана на пола, с по-широки негативни последици за децата и обществото като цяло“, казаха експертите.

Проектозаконът беше разгледан от иранските власти само седмици преди навършването на една година от масовите протести, предизвикани от смъртта на Махса Амини, млада жена, която почина, след като беше спряна от иранската полиция за морал в Техеран.

22-годишната кюрдско-иранска жена почина миналия септември, след като беше задържана от прословутата морална полиция на режима и отведена в „център за превъзпитание“, за което се твърди, че не е спазвала консервативния дрескод на страната.

„След месеци на национални протести срещу смъртта на Джина Махса Амини и срещу ограничителните закони за забрадяването, властите въведоха стъпалова система от наказания, насочени към жените и момичетата“, казаха експертите на ООН.

Според ООН законодателството е било внесено в парламента от правителството и съдебната система на 21 май. След няколко изменения, които увеличиха строгостта на наказанието, на 13 август парламентът гласува в подкрепа на разрешаването на парламентарна комисия да го преразгледа без публичност дебат, съобщиха от ООН.

„Призоваваме властите да преразгледат законодателството за задължително носене на хиджаб в съответствие с международното право за правата на човека и да гарантират пълното упражняване на човешките права за всички жени и момичета в Иран“, казаха експертите на ООН.

Новият законопроект ще преквалифицира неносенето на хиджаб като по-тежко престъпление, наказуемо с присъда от пет до 10 години затвор, както и по-висока глоба до 360 милиона ирански риала (8 508 долара). Преди тези, които нарушиха дрескода, бяха изправени пред между 10 дни до два месеца затвор или глоба между 50 000 до 500 000 ирански риала, което днес е между 1,18 и 11,82 долара.

Друг раздел гласи, че иранската полиция трябва да „създаде и укрепи AI системи за идентифициране на извършителите на незаконно поведение, използвайки инструменти като фиксирани и мобилни камери“.

Собствениците на бизнес, които не спазват изискването за носене на хиджаб, ще бъдат изправени пред по-строги глоби, потенциално възлизащи на три месеца от бизнес печалбата им, и ще бъдат изправени пред забрани за напускане на страната или участие в публична или киберактивност до две години.

Знаменитостите могат да бъдат изправени пред глоба до една десета от тяхното богатство, изключване от работа или професионални дейности за определен период от време, както и забрана за международни пътувания и социални медии, ако не спазват.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР