Нов проект за втечнен природен газ край западното крайбрежие на

...
Нов проект за втечнен природен газ край западното крайбрежие на
Коментари Харесай

Европа търси в Африка заместител на руския газ

Нов план за полутечен природен газ край западното крайбрежие на Африка може да е приключен единствено на 80%, само че вероятността за нов снабдител на сила към този момент притегли водачите на Полша и Германия, предава Associated Press.

Първоначалното находище покрай крайбрежията на Сенегал и Мавритания се чака да съдържа към 425 милиарда кубически метра газ, пет пъти повече от това, което подвластната от газа Германия е употребила през цялата 2019 година Но добивът на газ не се чака да стартира преди края на идната година.

Това няма да помогне за разрешаването на енергийната рецесия в Европа, провокирана от войната на Русия в Украйна. Все отново Гордън Бирел, изпълнителен шеф на съразработчика на плана " Бритиш Петролеум ", споделя, че развиването " не може да бъде по-навременно ", защото Европа се стреми да понижи зависимостта си от съветския природен газ

" Настоящите международни събития показват жизненоважната роля, която (втечненият газ) може да играе в поддръжка на енергийната сигурност на нациите и районите ", сподели той на среща на енергийната промишленост в Западна Африка предишния месец.

Докато запасите от природен газ в Африка са големи и северноафрикански страни като Алжир имат тръбопроводи, които към този момент са свързани с Европа , неналичието на инфраструктура и провокациите пред сигурността от дълго време спъват производителите в други елементи на континента да усилят износа. Утвърдените африкански производители приключват покупко-продажбите за вътрешна консумация или понижават потреблението на сила, с цел да имат повече за продажба, с цел да усилят финансите си, само че някои водачи предизвестяват, че стотици милиони африканци нямат електричество и доставките са нужни вкъщи.

Нигерия има най-големите ресурси от природен газ в Африка , сподели Хораций Егуа, представител на министъра на петрола, макар че обезпечава единствено 14% от вноса на полутечен природен газ (ВПГ) в Европейския съюз, който идва с кораби. Проектите са изправени пред риск от обири на сила и високи разноски. Други обещаващи страни като Мозамбик са разкрили огромни ресурси от газ,но плановете им се бавят поради насилието от страна на ислямски екстремисти.

Европа мъчно обезпечава различни източници, откакто Москва понижи потоците на природен газ към страните от Европейски Съюз, предизвиквайки скок на цените на силата и възходящи упования за криза. 27-членният Европейски Съюз, чиито министри на енергетиката се срещнаха тази седмица, с цел да обсъдят, се приготвя за опцията за цялостно прекъсване на газа от Русия, само че въпреки всичко съумя да запълни запасите от газ до 90%.

Европейските водачи се стекоха в страни като Норвегия, Катар, Азербайджан и изключително в Северна Африка, където Алжир да вземем за пример има водопровод до Италия и различен до Испания.
 Алжир заплаши, че ще спре газа за Испания
Алжир заплаши, че ще спре газа за Испания

И там газът служи като " продължение на дипломацията "

Италия подписа газова договорка с Алжир на стойност 4 милиарда $ през юли, месец откакто Египет реализира съглашение с Европейския съюз и Израел за увеличение на продажбите на ВПГ. Ангола също подписа газова договорка с Италия.

Въпреки че по-ранно съглашение разреши на най-голямата енергийна компания в Италия да стартира произвеждане в две газови залежи в Алжир тази седмица, не е ясно по кое време ще тръгнат потоците от договорката от юли, защото в споразумението няма детайлности, споделиха анализатори.

Африканските водачи като сенегалския президент Маки Сал желаят техните страни да завоюват от тези планове , макар че биват разубеждавани да влагат в изкопаеми горива. Те също не желаят да изнасят всичко, защото към 600 милиона африканци нямат достъп до електричество.

" Легитимно, почтено и заслужено е Африка, континентът, който замърсява минимум и изостава най-вече в процеса на индустриализация, да употребява своите налични запаси, с цел да си обезпечи съществена сила, да усъвършенства конкурентоспособността на стопанската система си и да реализира повсеместен достъп до електрическа енергия ", сподели Сал пред Общото заседание на Организация на обединените нации предишния месец.

Алжир е главен снабдител — той и Египет съставляват 60% от производството на природен газ в Африка през 2020 година, само че на този стадий не може да компенсира съветския газ за Европа, сподели Махфуд Кауби, професор по стопанска система и експерт по енергийни въпроси в университета в Алжир.

" Русия има годишно произвеждане от 270 милиарда кубически метра - това е голямо количество ", сподели Кауби. " Алжир създава 120 милиарда кубически метра, от които 70,50% са предопределени за ползване на вътрешния пазар.

Тази година се чака Алжир да изнесе 31,8 милиарда кубически метра, съгласно Том Пърди, газов анализатор за Европа, Близкия изток и Африка в S&P Global Commodity Insights.

Изпадналият в парични усложнения Египет също се стреми да изнася повече природен газ за Европа, като даже контролира климатизацията в комерсиалните центрове и осветлението по улиците, с цел да пести сила и да продава нужния за нея газ.

Премиерът на страната Мустафа Мадбули споделя, че Египет се надява да получи спомагателни 450 милиона $ на месец в задгранична валута посредством пренасочване на 15% от локалното си ползване на газ за експорт, оповестиха държавни медии.
 Турция, Египет и Саудитска Арабия желаят да влязат в БРИКС
Турция, Египет и Саудитска Арабия желаят да влязат в БРИКС

Организацията взема решение за участието им през 2023 година

Повече от 60% от потреблението на природен газ в Египет към момента се употребява от електроцентралите, с цел да поддържа действието на страната. По-голямата част от ВПГ отива за азиатските пазари.

Ново, тристранно съглашение ще разреши на Израел да изпраща повече газ в Европа през Египет, който има уреди за втечняването му за експорт по море. Европейски Съюз споделя, че ще помогне на двете страни да усилят производството и изследването на газови залежи.

В Нигерия амбициозните проекти към момента не са дали резултати макар годините на обмисляне. Страната е изнесла по-малко от 1% от големите си ресурси от природен газ предходната година.

Предложеният водопровод с дължина 4400 километра, който ще води нигерийски газ до Алжир през Нигер, е в застой от 2009 година, основно заради приблизителната му цена от 13 милиарда $

Мнозина се опасяват, че даже и да бъде приключен, Транссахарският газопровод ще бъде изправен пред опасности за сигурността като петролопроводите в Нигерия, които са обект на чести офанзиви от екстремисти и вандали . Подобна е обстановката и в Мозамбик , където ислямски екстремисти пречат на развиването на планове на френската " Тотал " и италианката " Ени " за произвеждане на полутечен газ.
 Европейски Съюз замества съветския газ с доставки от Нигерия
Европейски Съюз замества съветския газ с доставки от Нигерия

Европейски Съюз внася 14% от общите си доставки на полутечен природен газ от Нигерия и има капацитет количеството да се удвои
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР