Нов потенциален инструмент за финансиране на енергийния сектор чрез Българската

...
Нов потенциален инструмент за финансиране на енергийния сектор чрез Българската
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката и на иновациите: Започваме диалог с конкретни сектори, за да чуем нуждата от финансиране

Нов евентуален инструмент за финансиране на енергийния бранш посредством Българската банка за развиване (ББР) разискаха на среща през днешния ден министърът на енергетиката Росен Христов и министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев с представители на електроразпределителните сдружения, осведоми Министерството на енергетиката.

" Започваме разговор с съответни браншове, с цел да чуем потребността от финансиране, с цел да се обезпечат и разработят нужните финансови принадлежности и профилирани артикули ", уточни Пулев.

По думите му се уголемява портфейлът от принадлежности в ББР, като предстоят още срещи със браншове като земеделието и туризма.

" Инициирахме днешната среща с министър Пулев, тъй като знам, че неговите визии са работещи, а директната среща с ББР не е дала резултат ", съобщи министърът на енергетиката Росен Христов. Той добави, че Министерството на енергетиката работи редом по няколко линии за възстановяване на взаимоотношението с електроразпределителните сдружения.

В тази връзка Христов уточни, че е задействана активността на министерството по забавени процеси, свързани с Модернизационния фонд. По думите му посредством него ще бъдат отпуснати средства за предпочитани планове като декарбонизация, рационализация на мрежи, възобновими енергийни източници и други

По думите на Пулев задачата на МИР е Банката за развиване да проработи за структуроопределящите промишлености и да запълни нишата, където липсва комерсиално финансиране, а не да измества частния капитал. Това Пулев дефинира като главен мандат на всяка банка за развиване.

" Искаме да въведем оптимално чисти и транспарантни процеси в банката. Ще засилим активността й по всички посоки. Протягаме ръка към разнообразни организации ", добави той.

Министърът на нововъведенията и растежа уточни, че това, което излиза като артикул от банката, не е приемливо. " Средната утвърдена експозиция е към 350 000 лева С тези темпове кредитният портфейл, след постоянните амортизации, ще се свива с огромни темпове.

" Ето за какво ще засилим активността на банката по другите структуроопределящи посоки “, съобщи Пулев.

На срещата електроразпределителните сдружения сложиха въпроса за гаранции към борсата и ЕСО от страна на ББР, както и за партньорство с други банки с фокус върху оборотните средства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР