Нов посланик ще представлява Република Словения у нас. Наташа Бергел

...
Нов посланик ще представлява Република Словения у нас. Наташа Бергел
Коментари Харесай

Стокообменът със Словения отново прескочи 500 млн. евро

Нов дипломат ще съставлява Република Словения у нас. Наташа Бергел към този момент връчи акритивните си писма на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

На срещата им бе доказано желанието за продължение на дейния двустранен политически разговор и задълбочаване на сътрудничеството  сред двете страни във всички сфери от съвместен интерес. Възможността за възстановяване на транспортната съгласуваност сред двете страни също беше измежду акцентите на диалога.

Посланик Бергел очерта и европейската вероятност на страните от района като водещ приоритет на Словения. Тя удостовери и поддръжката на своята страна за присъединението на България към Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Въпреки географската непосредственост, стокообменът сред България и Словения не е доста деен. Тенденциите в двустранните търговско-икономическите връзки през последните години се характеризираха с растеж на стокообмена, износа и вноса, както и с понижаване на негативното салдо, означават от икономическото министерство. Кризата, провокирана от Ковид-19 през 2020 година се отрази отрицателно върху размера на стокообмена и износа.

През предходната година имаше известно възобновяване на търговията, само че оставаме надалеч от рекордните 515.10 млн. евро от 2019-а. През 2021 година стокообменът възлиза на 506.467 млн. евро, като се регистрира растеж с 21% на годишна база. Българският износът е за  214.621 млн. евро (+16.6%), а вносът у нас - за 291.946 млн. евро (+24.4%). Търговското салдо остава негативно за нашата страна. 

Водещите артикули в износа за Словения са: електрическа сила, жици и кабели, елементи за машини и апарати, необработено олово, лекарства, мотори, играчки, тютюни, биодизел и други Водещите артикули във вноса от Словения са: лекарства, пътнически и други автомобилни транспортни средства, пневматични гуми от каучук, хартии и картони, електрическа сила, електрически бойлери и бързовари, нефтени масла и масла от битуминозни минерали и други. Търговският режим на Словения по отношение на България и изискванията на достъп за български артикули на холандския пазар се дефинират в границите на участието на страната  в Европейския съюз. 

Общо словенските вложения в България към края на предходната година възлизат на 279.4 млн. евро. Основната част от тези директни инвестиции у нас са осъществени в региона на търговията.

Пикова за вложенията на Словения в България е 2007 година, като тогава са привлечени към 2/3 от общия размер вложения, а точно 95.7 млн. евро. Към момента има регистрирани към 30 словенски компании, които развиват свои планове в страната. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР