Нов полярен вихър се формира в стратосферата над Северния полюс.

...
Нов полярен вихър се формира в стратосферата над Северния полюс.
Коментари Харесай

Ел Ниньо, Полярният вихър и как ще повлияят на предстоящата зима?

Нов полярен ураган се образува в стратосферата над Северния полюс. Той се укрепва бързо и ще продължи и през зимата на 2023/2024г. Полярният ураган има дълга и мощна история на въздействия върху времето през зимата над Европа, изключително в случай че стартира да се унищожава, оповестява.

Полярен ураган може да значи доста разнообразни неща. Но за нас това отразява силата на стратосферната полярна циркулация. За нашето зимно време има значение единствено дали е силно или слабо, създавайки изцяло друг метеорологичен резултат през зимата на повърхността.

Първо, ще разгледаме какво съставлява полярният ураган, и за какво би трябвало да ни е грижа за него? Ще проучим и връзката му с друга стратосферна особеност, която се случва тази година, и с зараждащия Ел Ниньо.

A new Polar Vortex has started to form in the Stratosphere over the North Pole and will influence the Weather across the Northern Hemisphere as we head into Winter 2023/2024
— severe-weather.EU (@severeweatherEU)
Полярна циркулация в атмосферата

С навлизането в есента полярните райони стартират да се охлаждат. Това е по този начин, тъй като Слънцето става по-ниско и по-малко сила доближава до Северния полюс. Но защото полярните температури падат, атмосферата по-на юг е към момента релативно топла.

Полярните райони получават малко до нула слънчева сила спрямо районите по на юг, които към момента получават доста слънчева светлина и топлота.

Това предизвиква мощна температурна разлика сред полярните и субтропичните райони и стартира да се развива огромна циркулация с ниско налягане (циклонична) в Северното полукълбо. Той се простира от повърхностните пластове високо в атмосферата. Това е известно като полярен ураган.

Подобно на по-ниските равнища, процесът е същият по-високо в атмосферата, създавайки огромна и мощна циркулация с рухването на температурите. Това е известно като полярен ураган, широкомащабна циркулация в атмосферата.

Поради тази причина ние сме склонни да разделим целия полярен ураган на горна (стратосферна) и долна (тропосферна) част. И двата играят ролята си по друг метод, тъй че ги следим поотделно. Но също по този начин е доста значимо дали са вярно свързани.

Много е значимо да прибавим: в тази публикация и през зимата, когато загатваме думата полярен ураган, ние (в множеството случаи) се отнасяме до по-високата стратосферна част на полярния ураган. Той е доста динамичен и съдържа доста мощ, а измененията му могат да имат дългогодишен резултат.

Polar vortex forming over North Pole: What it means for winter 2023/24
— The Watchers (@TheWatchers_)
Горната (стратосферна) част е по-кръгла и симетрична, защото се върти по-високо над земята. Долната конструкция на полярния ураган обаче е доста по-неравномерна и най-вече нарушена. Това се дължи на въздействието на терена/планините и мощните напорни системи, настоящи като трудности в потока.

По-силните ветрове нормално се намират във външния борд, наименуван „ зона за сърф “. Ветровете са значими, когато се разказва полярният ураган, защото те нормално са първите, които демонстрират, че нещо се трансформира.

Полярният ураган се държи като доста огромен циклон, покриващ Северното полукълбо от Северния полюс надолу до по-ниските географски ширини. Той участва на всички атмосферни равнища, от земята нагоре, само че може да има разнообразни форми на друга надморска височина. Полярният ураган не е просто една зимна стихия или студено огнище, което се движи от Средния Запад към североизточните Съединени щати.

Това е една огромна циклонична зона, която се върти над цялото северно полукълбо, от земята до върха на стратосферата и оттатък нея, достигайки над 50 км. височина.

The science behind the polar vortex...
— Marius James (@MariusJames26)
Полярно вихрово време

Защо всичко това е значимо? Защо ни е грижа за полярния ураган всяка зима?

Отговорът в действителност е много елементарен. Тази стратосферна полярна циркулация, наречена полярен ураган, може да значи разликата сред доста студена и снежна зима и топла и суха зима.

Силният полярен ураган нормално значи мощна полярна циркулация. Това нормално заключва по-студения въздух в полярните райони, създавайки по-меки условия за по-голямата част от Европа. При тези условия зимата може да бъде най-вече по-топла от естественото в междинните географски ширини.

За разлика от това, слаб полярен ураган може да сътвори слаб модел на струен поток. По-трудно се удържа по-студеният арктически въздух, който в този момент може да избяга от полярните райони в Европа.

Така че, в случай че сте почитател на по-топлата зима в Европа, ще предпочетете мощен полярен ураган. Но в случай че харесвате уместно зимно време със мраз и сняг, най-хубавият ви залог е слаб/нарушен полярен ураган.

Тъй като всяка година е друга в историята на полярния ураган, ще разгледаме най-новите данни в стратосферата и по какъв начин стартира да се появява нов полярен ураган за зимния сезон 2023/2024.

Нов сезон, нов Полярен ураган

Захлаждането над Северния полюс към този момент стартира. Охлаждането на стратосферата нормално стартира през август, като се усилва мощно през септември и октомври. И най-после, стратосферата доближава най-хладния си интервал през ноември и декември, когато полярният ураган нормално е най-силен.

Температурата пада бързо в стратосферата на към 30 км. надморска височина.

Разглеждайки действителната температурна прогноза, можем да забележим студено ядро, разрастващо се над полярния кръг. Това е сърцето на полярния ураган и колкото по-студено става, толкоз по-силен може да стане полярният ураган.

Това е по този начин, тъй като се зарежда от разликата в температурата/налягането сред полярните и южните райони на Северното полукълбо. Налягането също стартира да пада бързо. Разглеждайки прогнозата за края на септември, можем да забележим, че Полярният ураган е доста по-развит и бързо нараства по мярка и въздействие.

Тъй като налягането пада в полярния ураган, той усилва скоростта и дълбочината напразно. Колкото по-силен става, толкоз по-лесно може да повлияе на нашето време на повърхността.

Говорейки за вятър, настоящата прогноза демонстрира, че стратосферният струен поток се развива. Това се назовава Polar Night Jet. Стратосферните ветрове нямат изключително значение през септември. Но демонстрира по какъв начин стратосферният полярен ураган стартира бързо да се провежда в вярна кръгла групировка, увеличавайки своята скорост и въздействие оттук насетне.

If you want to see a cold winter you will want to see global temperatures fall. Although lots of excessive warmth entering Arctic, that could spell trouble for polar vortex this winter. While things are stacked against us, extreme results can still occur.
— London & Southeast

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР