Нов подвариант на COVID-19 предизвиква тревога в САЩ, където се

...
Нов подвариант на COVID-19 предизвиква тревога в САЩ, където се
Коментари Харесай

Тревога в САЩ: Новият щам на COVID-19 е най-заразният досега

Нов подвариант на COVID-19 провокира паника в Съединени американски щати, където се популяризира бързо, към този момент има регистрирани случаи и във Англия, заяви Би Би Си.

XBB.1.5 е следващата вариация на преобладаващия световно подвариант Омикрон, който бе предшестван от разновидностите Алфа, Бета, Гама и Делта.

Омикрон превъзхожда всички предходни разновидности на новия ковид от появяването си в края на 2021 година и даде живот на доста подварианти, които са даже по-силно заразни от истинския вид. Смята се, че признаците на XBB.1.5 са сходни с тези на предходните разновидности на Омикрон, само че към момента е прекомерно рано това да бъде доказано. Повечето хора се оплакват от грипоподобни признаци.

XBB.1.5 се развива въз основа на XBB, който циркулира във Англия от септември 2022 година, само че към момента не е избран като вид, пораждащ паника, от здравните управляващи.

XBB има разновидност, с помощта на която побеждава имунната отбрана и в това време понижава способността му да заразява клетките.

Според проф. Уенди Баркли от Импириъл колидж Лондон XBB.1.5 има разновидност, известна като F486P. Тя възвръща способността му да се прикрепя към клетките, като в същото време заобикаля имунната отбрана. Тъкмо поради това подвариантът се популяризира по-лесно.

Учени от Световната здравна организация потвърдиха в сряда, че XBB.1.5 има преимущество за разпространяване пред всички известни до момента подварианти на Омикрон. Засега няма индикации, че тази вариация е по-сериозна или нездравословна от предходните вид на Омикрон.

Проф. Пол Хънтър от университета на Източна Англия сподели, че до момента не е виждал доказателства XBB.1.5 да е по-опасен от останалите разновидности на Омикрон. Според него има подигравка във обстоятелството, че всички се концентрират върху възникването на нови разновидности от Китай, а XBB.1.5 идва от Съединени американски щати.

Според проф. Баркли няма аргументи за особена паника от разновидността за английското население, тъй като няма данни XBB.1.5 да е кадърен да пробие отбраната от тежка зараза, обезпечена от имунизациите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР