Нов подход на НАП при събирането на публичните дългове увеличи

...
Нов подход на НАП при събирането на публичните дългове увеличи
Коментари Харесай

Нов подход на НАП повишава до 95% събираемостта на просрочените дългове

Нов метод на Национална агенция за приходите при събирането на обществените задължения усили събираемостта на просрочените отговорности към хазната. Това съобщи изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите госпожа Галя Димитрова по време Международния конгрес на Федерацията на националните колекторски асоциации (FENCA). Изпълнителният шеф на приходната администрация беше поканен да взе участие в събитието поради постигнатите значими резултати в работата на Национална агенция за приходите през последните години, в това число и сензитивното усъвършенстване при събирането на обществени задължения.
По време на презентацията на Галя Димитрова стана ясно още, че към 31 август 2017 година 95% от заявените отговорности са погасени в границите на настоящата година. Освен това събраните просрочени задължения през тази година са с 864 млн. лева повече от 2016 година
Новият метод на приходната администрация се концентрира върху стимулирането на доброволното осъществяване на отговорностите посредством изпращане на електронни известия, контакт по телефона, срещи с клиенти и водене на договаряния „ лице в лице “, добави госпожа Димитрова. Партньорското отношение към компаниите с краткотрайни финансови усложнения, е от значително значение за възстановяване на резултатите в областта на събирането на просрочените задължения.
Данните на Национална агенция за приходите сочат, че близо 60% от клиентите на администрацията погасяват напълно или отчасти дълга си, откакто получат електронно известие от приходната администрация. Същото вършат и 45% от тези, с които са извършени договаряния по телефона. Нещо повече, опитът на Национална агенция за приходите демонстрира, че след контакт посредством имейл или телефон за съответно обвързване, клиентите на приходната администрация погасяват освен него, само че и други свои данъчни и осигурителни задължения. По този метод в бюджета от началото на годината до 31 август са импортирани 230 млн. лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР