Нов опит за побратимяване с японската префектура Окинава ще направи

...
Нов опит за побратимяване с японската префектура Окинава ще направи
Коментари Харесай

Варна пак опитва да се побратими с Окинава

Нов опит за побратимяване с японската префектура Окинава ще направи Община Варна. Този път обаче съдействие няма да е с едноименния град, който носи нейното име, а със столицата Наха. Преди две години локалният парламент в морския град утвърди предложение за побратимяване с град Окинава, само че до сключване на контракт за съдействие не се стигна. Идеята тогава бе на групата „ Възраждане ”, които и в този момент оферират побратимяване с Наха. Населението на японския град е към 320 хиляди души. Сътрудничеството с него ще от изгода за туризма, IT бранша и морския превоз, като пристанището във Варна ще се трансформира във врата на Европа за азиатските пазари, посочи Георги Георгиев от „ Възраждане ”.

„ В тази префектура има сериозен дял на европейци, които почиват. За страдание, Пловдив е единственият български град, който е побратимен с японски. Варна има късмет да стане вторият град, само че това не е лесна процедура. В предходния мандат стартира преписка сред общината и посолството на Япония и беше поискана противоположна интензивност. Трябва да сътворяваме нещо в тази сфера ”.

Община Варна към момента няма подготвеност да пристъпи към сключване на контракт за съдействие със столицата на Окинава, изясни Мирела Донкова от кметската администрация.

„ Още през 2022 година сме поискали мнение от министерството на външните работи. Препоръките са да натрупаме задоволително практическо съдействие преди да пристъпим към контракт, защото практиката на японските градове е такава. Имаше предложение на „ Възраждане ” за образуване на фестивал на бойните изкуства, само че подобен до момента не е извършен. Засега нямаме нито едно събитие или активност, които да ни дават съображение да пристъпим към побратимяване ”.

Друг град, с който „ Възраждане ” оферират побратимяване, е румънският Констанца. Неговото развиване е изпреварило това на Варна, счита Георгиев.

„ През 90-те години двата града потеглят на равна нога, а виждаме къде са те в този момент. Тъй като не можем да ги настигнем с бързи темпове, единственият ни късмет е да опитаме взаимоотношение и побратимяване с тях, с цел да изградим обща врата, тъй като конкурентоспособността на пристанището във Варна няма нищо общо с тази на пристанището в Констанца ”.

От страна на Констанца е проявен интерес за съдействие, добави Мирела Донкова. Според нея обаче подписването на контракт няма да се случи скоро.

„ През 2021 година има отправено предложение за съдействие от сегашния кмет на Констанца, който е и почетен професор на Военноморското учебно заведение. Община Варна е дала отговор позитивно и това са подхванатите дейности досега. Все още не сме на стадий за сключване на меморандум. Той се подписва, откакто към този момент има насъбрано задоволително практическо съдействие ”.

Предложението за побратимяване с Наха и Констанца бе гласувано от съветниците в общинската комисия „ Европейски въпроси и интернационално съдействие ”, а идващите стъпки би трябвало да бъдат подхванати от кметската администрация.

Досега Варна е побратимена с 12 града. Това са немският Рощок, италианският Генуа, френският Марсилия, нидерландският Дордрехт, финландският Турку, съветските Новосибирск и Новоросийск, украинските Одеса и Харков, китайският Нинбо, индонезийският Сурабая и южноафриканският Кейптаун.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР