Нов опит за кражба на лични данни. Хакери използват атаката

...
Нов опит за кражба на лични данни. Хакери използват атаката
Коментари Харесай

Фалшиви имейли от банки призовават клиентите да сменят паролите си

Нов опит за кражба на персонални данни. Хакери употребяват офанзивата в системата на Национална агенция за приходите, с цел да стигнат до паролите ни за електронно банкиране. Измамата включва изпращане на подправен имейл от името на банката, в който написа, че сигурността на клиентите е застрашена.

Сред жертвите на измамниците става и Емили Якубова. Докато преглежда пощата си попада на писмо от банката, в която има сметка.

,,За първи път се случва и бях много изненадана'', споделя тя.

В известието се показва, че поради пробива в Приходната организация, банката желае да усъвършенства сигурността си, по тази причина клиентите би трябвало още веднъж да вкарат паролата си за онлайн банкиране. В писмото има и линк, който води към огледална версия на същинския уебсайт на банката.

,,Искат да потвърдя своя профил и сметката си, с цел да могат те да актуализират данните ми. И в случай че не направя това, не съм приключила профила си и мога в един миг да нямам опция да употребявам сметката си'', разяснява Якубова пред Нова телевизия.

Подобни измами си играят със страха на хората и постоянно се появяват след събития с огромен публичен отзив, настояват специалисти по киберсигурност.

,,Да речем някоя вест за хак на огромна компания, банка, в тази ситуация Национална агенция за приходите, с цел да може да се провокира изкуствено доверие към мейлите, които получават потребителите - т.е. „ Във връзка с някакво събитие, апелирам за вашата защита - направете тези и тези действия'', съобщи специалистът по киберсигурност Спас Иванов.

Емили обаче не се доверява и не попълня данните си. Подава сигнал към сдружението за "Правна сигурност на потребителите и персоналните им данни ". От там предизвестяват, че банките и институциите изпращат имейли единствено с осведомителен темперамент и не приканват за незабавни дейности.

,,Не би трябвало да се вкарват данни в сходни линкове, защото оттова нататък към този момент на практика потребителят непринудено е дал своята ключова дума и в случай че бъдат източени някакви средства, ще бъде развой на следствие и доказване кой тъкмо е източил сумите'', разяснява Ясен Крайчев от Сдружение "Правна сигурност на потребителите и персоналните им данни ".

За да не се стига до там обаче специалистите поучават да използваме така наречен ''двуфакторна нотификация'' – всякога, когато превеждаме пари, да получаваме утвърдителен SMS, който да изисква от нас да въведем назад код за сигурност.

В публична позиция една от засегнатите от измамата банки прикани всеки, който се е подвел да вкара данните си, да промени неотложно потребителските си пароли за достъп от различен компютър и да се свърже с представител на банката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР