Нов общоевропейски орган, който да следи дали се спазват единни

...
Нов общоевропейски орган, който да следи дали се спазват единни
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Новият орган за борба срещу двойния стандарт в храните няма да има наказателни, а информиращи функции

Нов общоевропейски орган, който да следи дали се съблюдават единни стандарти за качество на храните в целия Европейски съюз, би коствал към 300 000 евро. Това каза пред Българска национална телевизия евродепутатът Андрей Новаков.

Според него фирмите злоупотребяват с обстоятелството, че всяка от държавите-членки има свои органи за надзор и по този начин не могат да бъдат хванати в точния момент разликите във наличието на продуктите. Новият орган най-вероятно няма да има наказателни, а информиращи функционалности, разяснява още евродепутатът.
Производителите разчитат на това, че хората няма да се срещнат в елементи с това какво написа на етикета. Резултатите са систематизирани, да вземем за пример, на уеб страницата на общ подобен европейски орган на български език. Лесно можеш да сравниш какво са посочили инспекциите в България, Чехия и да вземем за пример Франция. Имаме данни за няколко производители – в началото като стартираме с газирани питиета, които си разрешават безусловно заместители на съвсем всички съставки, които са имали в Западна Европа и Съединени американски щати, да вземем за пример за дадена напитка, същата такава в България е цялостна, вместо със захар, с подсладители и всевъзможни други подобрители, тъй че да докарат усета.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР