Нов облик и повече атракции за туристите предлага историко-археологическия резерват

...
Нов облик и повече атракции за туристите предлага историко-археологическия резерват
Коментари Харесай

„Мадара“ привлича туристи с виртуална реалност и нови технологии

Нов образ и повече атракции за туристите предлага историко-археологическия резерват „Мадара“ с неповторимия скален релеф Глобален знак на България – Мадарския конник след осъществяване на родолюбивата самодейност на Билла „Ние обичаме България“. 96 287 лева, събрани от благотворителен концерт и от клиентите на веригата, бяха вложени в най-българското място, а в сряда публично бе показано и новото лице на „Мадара“.
 trsh1710-1  trsh1710-2  trsh1710-3  trsh1710-4  trsh1710-5  trsh1710-6  trsh1710-7  trsh1710-8
Ако в този момент посетите резервата, към този момент няма да се губите по живописните му пътеки, тъй като са сложени 65 нови указателни табели с превод на британски и съветски, регистрира шефът на Регионалния исторически музей-Шумен Даниел Руменов. Информационният център в резервата пък, е съвременно оборудван и разполага с ъгъл за виртуална действителност. До 20 души по едно и също време имат опция да се насочат на виртуална разходка из резервата и да научат любопитна информация за всеки обект. Чрез особено създадено приложение и 20 чифта очила за витруална действителност за по-малко от половин час всеки може да се потопи в мистиката на „Мадара“ от праисторията до християнството. Приложението е на български и британски, и безусловно ви качва до Конника, влизате в Голямата пещера, надниквате даже в неподозирани за окото кътчета, а гледката е 360-градусова. Това е втори сходен ъгъл в културна институция или исторически обект в България.

Нововъведението е извънредно значимо за хора с двигателни усложнения, които към момента няма по какъв начин да изкачат многочислените стъпала до релефа или да стигнат до други елементи на резервата. „Чрез тази визуализация на пет исторически интервала те могат да видят всичко на длан “, акцентира Руменов.
Тъч маса с по-леки въпроси и отговори за резервата също ви води измежду неговите забележителности. Оказва се забавна освен за децата, а и за родителите им, споделят екскурзоводи.

В Информационния център са добавени и няколко витрини за краткотрайни изложения. Сега в тях могат да се видят археологически находки от региона, както и истински документи и снимки на първите проучватели на магическата Мадара. Монтиран е и нов далекоглед с аспект към скалите, и против левче всеки може да види Конника.

На разположение на гостите са и дрехи, реплики на средновековни одежди в размер за възрастни и деца. С тях туристите могат да се премянт и да се снимат измежду неповторим скален фон.

Посетителите в резервата непрестанно се усилват – в случай че през през 2009 година са били 50 370, то през 2016 година са достигнали 62 607 души. С нововъведенията разходката в резервата към този момент ще е най-малко час и половина на остарялата цена на билета.

„ Радвам се, че акцията „ Ние обичаме България “ съумя да подари средства за възобновяване на НИАР „ Мадара “. Стартирахме я през 2016 година и до момента подкрепихме три паметника – на Шипка, Мадарския конник и Панорамата в Плевен. 277 000 лева са събрани общо. Целта ни е посредством тази акция да опазим нашето културно-историческо завещание. В тези монументи са закодирани нашите национални полезности и ние сме длъжни да ги съхраним “, сподели при формалното показване на резултата от акцията в сряда Стоян Тачев, координатор корпоративна отговорност в Билла. По думите му, новостите в „Мадара“ са станали вероятни и с поддръжката на локалната власт, и благодари на кмета Любомир Христов и регионалния шеф Стефан Желев. „ Благодаря за прелестната самодейност. С тези придобивки ще можем още повече да разпространяваме Мадарския конник “, сподели кметът Любомир Христов. Той предложи да не бъде забравян и Паметник „Създатели на българската държава“ над Шумен, построен през 1981 година и към този момент нуждаещ се от ремонт.

Кампанията на комерсиалната верига е ориентирана към 100-те национални обекта и идната година ще бъде подсилен нов български монумент.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР