Нов музей в Барселона предлага втори шанс на противоречиви произведения

...
Нов музей в Барселона предлага втори шанс на противоречиви произведения
Коментари Харесай

Цензурирано изкуство от цял ​​свят намира втора възможност в музей в Барселона за забранени произведения

Нов музей в Барселона предлага втори късмет на спорни творби на изкуството, които са претърпели цензура по религиозни, полови, политически или търговски аргументи

От ДЖОЗЕФ УИЛСЪН Associated Press, 18 ноември 2023 година, 00:16 ч.

БАРСЕЛОНА, Испания -- Рисунка на гол Доналд Тръмп. Скулптура на боксова круша, завършена като женски торс. Показване на дамски празненство обувки, стоящи гордо върху молитвени килими. Всички те са творби на актуалното изкуство, които са предизвикали спор и от време на време бурни реакции.

Тези творби и десетки други, които са били подложени на някакъв тип цензура, са намерили вкъщи в Испания в Музея на неразрешеното изкуство в Барселона или „ Museu de l'Art Prohibit “ на каталонски. Колекцията от над 200 произведения, в това число такива на известни създатели като американския фотограф Робърт Мейпълторп и испанеца Пабло Пикасо, има за цел да провокира посетителите и да сложи под въпрос рестриктивните мерки, наложени на художниците в един все по-поляризиран свят.

Директорът Роза Родриго сподели, че музеят е единственият в света, отдаден извънредно на изкуството, което е изправено пред петиции – постоянно сполучливи – за премахването им от публично мнение по отношение на морала, политически, религиозни, полови или търговски аргументи.

„ Музеят дава опция на творби на изкуството, които по някаква причина в даден миг са били неразрешени, атакувани, цензурирани или анулирани, тъй като има толкоз доста “, сподели Родриго пред Асошиейтед прес.

Музеят е дело на каталонския колекционер на изкуство Тачо Бенет, който има всички с изключение на една от 42-те произведения, които сега са изложени екран — и още 200 в хранилището. Той към този момент колекционира модерно изкуство, когато стартира да събира „ неразрешени “ творби.

Пет години по-късно концепцията на Бенет се трансформира в Музея на неразрешеното изкуство, който отвори порти през октомври. Оттогава над 13 000 души са посетили галериите му.

Тъй като от ден на ден творби са атакувани, хора като изкуствовед и куратор Габриел Лучани споделят, че изложбата е от значително значение. „ Мисля, че е неотложно да има място като това в Европа и по света. Особено в тези моменти на цензура, които виждаме. Не единствено в изкуствата, само че и в други политически контексти “, сподели той.

През март повсеместен магазин в Хонконг смъкна цифрово произведение на изкуството, което съдържаше скрити препратки Същия месец на другия завършек на света шеф на чартърно учебно заведение във Флорида беше заставен да подаде оставка, откакто родител се оплака от урок по ренесансово изкуство, включващ скулптурата Давид на Микеланджело.

Новият музей на Барселона включва добре известни противоречиви произведения, в това число „ Piss Christ “ от Андрес Серано, фотография на разпятие, потопено в съд с урината на художника; както и „ X Portfolio “ на Mapplethorpe, фотоси на садомазохизъм, които бяха оспорени в съда за непристойност.

„ Мисля, че сбирката може да бъде още по-шокираща “, сподели Лучани.

Но творбите на дами, които са си навлекли гнева на консервативни религиозни групи или са били репресирани поради феминисткото си наличие, са измежду най-силните в сбирката.

„ Мълчание “, апаратура на френската алжирска художничка Zoulikha Bouabdellah, която демонстрира 30 чифта високи токчета върху същия брой ислямски молитвени килими, господства в центъра на стаята. Буабдела се съгласи работата й да бъде отстранена от музей в Клиши, Франция, след нападенията в Париж през 2015 година против личния състав на сатиричния вестник „ Шарли Ебдо “, който разгласява карикатури на пророка Мохамед.

Физическото принуждение над дами е уловено от казахстанската художничка Зоя Фалкова в Evermust, кожена статуя на женски торс като боксова круша на боксьор. Това беше едно от шестте творби, извадени от музей в Киргизстан, когато галерия на феминистко изкуство беше подложена на рецензия от чиновници, които споделиха, че опонира на обичайните полезности.

Докато множеството от творбите са от 21-ви век, Гоя, Пикасо и Климт имат своето място в залите на елегантното модернистично имение, в което се обитава музеят. Гоя трябваше да продаде отпечатъците си „ Los Caprichos “ от края на 1790 година на испанската корона, когато се опасяваше, че те могат да попаднат под лупата на инквизицията, до момента в който Пикасо видя своя „ Сюит 347 “ от еротични рисунки, изложен в частна стая през 60-те години в Париж.

Въпреки че цензурата е приела доста форми, музеят демонстрира, че стремежът да се заглушат художниците, които основават предизвикателни произведения, е жив и преуспяващ.

„ Цензура в изкуството постоянно е съществувала, тъй като художниците постоянно са прародители и засягат разнообразни тематики “, сподели Родриго. „ (Но) правилно е, че множеството от изложените произведения са от годините 2010 до 2020 година През тези 10 години, в доста разнообразни елементи на света, мисля, че самите общества са претърпели регресия на полезностите, тъй като това е не безусловно държавните управления са работили (срещу творбите на изкуството), а по-скоро самото общество. Monty нарисува Тръмп във Фейсбук и накара акаунта й да бъде затворен до непристойност и голота. Гор счита, че парчето е довело до нападението й на улица в Лос Анджелис.

След поредност от анулирани шоута, откакто беше упрекнат в правене на неуместни полови мнения към евентуални модели, починалият американски художник Чък Клоуз, занаятчия на фотореализма, има автопортрет, изложен в Музея на неразрешеното изкуство.

Търговските ползи също изиграха роля в заглушаването на свободното изложение.

Видеоклипът на Йошуа Окон на затлъстела жена, лежаща гола на маса в McDonald's, наречена " Freedom Fries ", беше отстранена от изложба в Лондон, откакто съгласно музея в Барселона членовете на борда на галерията се притесняваха да не навредят на репутацията на веригата за бързо хранене.

Музеят съхранява и няколко творби, които са били обект на физическа офанзива, в това число „ Piss Christ. "

„ С цветя за Мария “ на испанския художник Чаро Коралес, който изобразява мастурбираща Дева Мария, беше отсечен, до момента в който беше изложен в Южна Испания, откакто католически правни групи заведоха дело против творбата за засегнатост на религиозни усеща. Сега тя е изложена в Барселона с открита рана в платното.

Родриго сподели, че нейният музей се надява, че няма да види офанзиви, тъй като посетителите би трябвало да дойдат готови да бъдат шокирани. Тя също по този начин има вяра, че посредством групирането на тези творби те създават по-балансирано влияние. Освен това тя има вяра, че фенът ще прояви почитание и въздържаност, когато му бъде предоставена свободата да влезе в контакт с провокативно произведение на изкуството.

„ Искаме нашите гости да се усещат удобно, не че са в цитадела “, сподели Родриго, „ тъй като в случай че го създадем, щяхме да изпратим неверно известие. “

___

Видеожурналистът Ернан Муньос способства за този отчет.

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Права за дискретност на ABC News Network Вашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Политика за дискретност онлайн на децата Реклами, основани на ползи За Nielsen Mea
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР