Нов модел на икономически растеж поставя националният план на Кипър,

...
Нов модел на икономически растеж поставя националният план на Кипър,
Коментари Харесай

Кипър представя нов модел на икономически растеж

„ Нов модел на стопански напредък ” слага националният проект на Кипър, с който страната кандидатства за финансиране от Фонда за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз. Президентът Никос Анастасиадис показва през днешния ден окончателния текст на икономическата стратегия, която бе призната от държавното управление в петък и ще бъде изпратена в Брюксел.

Националният проект за възобновяване и резистентност на Кипър е „ упорит и реален ”, посредством който ще бъде прибавен „ новият модел на икономическо развиване ”, съобщи финансовият министър Константинос Петридис.

Той включва пакет от промени и вложения в пет предпочитани посоки, с акцент върху „ зеления ” преход в стопанската система и цифровата промяна, като част от Дългосрочната тактика за стабилно развиване на кипърската стопанска система.

Общата стойност на плановете надвишава 1,2 милиарда евро, като 968 млн. евро от тях страната може да получи като безплатни средства от европейския фонд.

За развиването на „ зелената стопанска система ” е предопределена най-голямата сума в проекта - 38% от общото финансиране, а в цифровата промяна и електронното ръководство ще бъдат вложени над 95 млн. евро.

За да получи европейските пари, Кипър би трябвало да приключи и значими промени – за рационализация на обществената администрация и локалното самоуправление, промяната на правосъдната система и битката с корупцията

Очаква се вследствие на осъществяването на националния проект да бъдат основани 15 000 нови работни места.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР