Нов лек може да помогне в борбата срещу остеопорозата. Учени

...
Нов лек може да помогне в борбата срещу остеопорозата. Учени
Коментари Харесай

Нов лек може да помогне в борбата срещу остеопорозата

Нов лек може да помогне в битката против остеопорозата. Учени от Китай са разпознали, синтезирали и изследвали съединяване в женския женшен (Angelica sinensis), прочут още като Донг Куай, което може да се употребява в битката против остеопорозата, написа изданието „ Сентръл сайънс “ на Американското химическо сдружение.
Постоянно увеличаващата се дълготрайност на живота
в света трансформира лекуването на остеопорозата, която визира възрастните хора, в един от целите на здравната просвета. Заболяването може да прогресира и да докара до тежка неработоспособност в резултат на фрактури на бедрената шийка или гръбначния дирек.

Въпреки че съществуват
редица медикаменти за лекуване на това метаболитно заболяване на костите,
те са много скъпи и имат редица противопоказания и странични резултати.

В търсене на
различни способи за лекуване учени от Китай
са се насочили към женския женшен, който от дълго време се употребява в обичайна китайска медицина за лекуване на остеопороза.

Специалистите са изолирали две нови дейни съединения, наречени фалкаринфталиди А и В, които преди този момент не са били откривани в това растение. Едното от тях – фалкаринфталид А, и неговите прекурсори потискат интензивността на остеокластите – кафези, които играят съществена роля в разрушаването на костите. Въпросното веществото
блокира основни молекулярни пътища за образуването на остеокласти.
Учените освен са разпознали съединението, само че и са съумели да го възпроизведат изцяло в лаборатория. Те са получили количества, задоволителни за биологични проби, и с цел да ревизират действието му върху остеокластите.

Изследователите считат, че откритието им дава нови благоприятни условия за създаване на лекуване за остеопорозата, която по данни на Световната здравна организация (СЗО) заема четвърто място в света измежду всички аргументи за неработоспособност и смъртност след сърдечносъдовите болести, рака и диабета.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР