Нов лаптоп, маратонки или кафемашина. Ако това са някои от

...
Нов лаптоп, маратонки или кафемашина. Ако това са някои от
Коментари Харесай

Икономика на празните рафтове

Нов преносим компютър, маратонки или кафемашина. Ако това са някои от мечтаните дарове за тази Коледа е най-добре да си ги купите или поръчате още занапред. Защото е прекомерно евентуално след това да ги няма. През последните седмици компании като Nike, Apple, Nestle доста други предизвестиха, че изпитват усложнения с доставките, което и сигнал за клиентите да се заредят с по-голямо самообладание. А огромни търговски вериги като IKEA и други наемат спомагателни кораби, с цел да изпълнят поръчките си в опит да спасят коледния сезон, когато вършат до една трета от облагите си.

Ситуацията през днешния ден звучи като една от паметните изречения в българския филм " Куче в чекмедже " от далечната 1982-а: " Баща ми ще ми купи колело, различен път ".

В края на 2021-а хората в развитите страни, към които с известни условия може да причислим и България, ще имат усложнения да си купят редица артикули - от шоколадови произведения и облекла, през смарт телефони и конзоли за игри до коли. И в случай че детето от кино лентата получава заричане да получи колело по-късно, тъй като татко му няма пари сега, то в този момент казусът е, че има дефицит на артикули или доставките им са мощно затруднени и забавени.

Липсите на избрани артикули обаче са забележими. Дори в този момент.
Какво стои зад дефицитите
Да се каже какво тъкмо провокира тази необикновена обстановка е мъчно, защото става дума за композиция от доста фактори, която обаче води до един общ резултат - нарушение на веригите на доставки.

На първо място, пандемичните ограничавания по границите, условията за разграничаване и затварянето на заводи провокираха първия безпорядък в обичайните вериги на доставки, което докара до. Освен това обаче корона рецесията разклати устоите на " фабриката на света " - Китай. Страната изпълняваше тази си роля прекомерно сполучливо през последните 30 години и западните компании бяха удовлетворени. Но към този момент се вижда, че мъчно ще продължи да го прави отсега нататък.
Капитал - брой 41 Важен фактор за създалата се обстановка е и общо към 10.4 трлн. $ световни тласъци, поради което хората харчат повече за артикули, в сравнение с за услуги.
Вече разтърсените вериги на доставки се сблъскаха със мощното възобновяване на стопанските системи и обвързваното с това повишаване на търсенето на разнообразни артикули. Около 10.4 трлн. $ световни тласъци, комбинирани с всеобщи ограничавания поради ковид, отприщиха потребителско държание, при което хората харчат повече за артикули вместо за услуги като екскурзии, образования, развлечения, кино и така нататък В резултат в някои сфери предлагането мъчно дава отговор на търсенето и разумно се стига до дефицит.

Търсенето на електроника да вземем за пример се разрасна по време на пандемията, само че дефицитът на микрочипове удари индустриалното произвеждане в някои стопански системи експортьори като Тайван. Разпространението на делта разновидността пък затвори редица заводи в елементи от Азия.

Зад създалата се обстановка на дефицит в световната стопанска система стоят и два по-сериозни и дълготрайни фактора - декарбонизацията и протекционизмът, отбелязва The Economist. Преминаването от въглища към възобновима сила направи Европа уязвима и се стигна до суматоха при доставките с природен газ, откакто суровината нарастна няколко пъти тази година. В допълнение забележителното повишаване на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз затруднява прекосяването към други " мръсни " форми на сила - да вземем за пример въглищата.

В елементи от Китай електрическата енергия също стопира даже за по няколко дни, което значи спряно произвеждане. Но това не е поради дефицит на мощности, а на първо място тъй като управляващите се стремят да реализират по-строгите екологични цели. Световните медии даже пишат за случаи, в които управници на обособени провинции издават заповеди за прекъсване на енергопроизводството, единствено и единствено да покажат пред централата власт в Пекин, че са постигнали повече от заложените спестявания на CO2 излъчвания. " Безпрецедентната решителност на Пекин да наложи ограничавания на потреблението на сила може да докара до дълготрайни изгоди, само че краткосрочната икономическа цена е забележителна ", настояват икономистите от Nomura Тинг Лу, Лишенг Уанг и Дзин Уанг, представени от CNBC.

Медията цитира и доставчика на съставни елементи на Apple - Eson Precision Engineering, който е оповестил, че ще спре производството в завода си в Куншан, западно от Шанхай, за няколко дни " в сходство с политиката на локалното държавно управление за ограничение на електрическата енергия ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Право 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Право 1 Банки и финанси 2 Право 3 Свят
Протекционизмът е трета значима причина за създалите се дефицити. През последните години комерсиалната политика към този момент не се стреми към икономическа успеваемост, а преследва разнообразни цели - от налагане на трудови и екологични стандарти в чужбина до наказания против геополитически съперници. Миналата седмица администрацията на Джо Байдън удостовери, че ще резервира митата на Доналд Тръмп за Китай, които са приблизително 19%, като единствено даде обещание, че фирмите могат да аплайват за изключения. След години на комерсиално напрежение притокът в световен мащаб на трансгранични вложения от компании е намялал от 2015 година насам.
169 бранша са наранени от световния дефицит на чипове, съгласно оценка на Goldman Sachs
Така фирмите са изправени пред продължаваща неустановеност. От една страна, те са подвластни от към момента неразрешения здравен проблем - процесът на имунизация в разрастващите се страни доста изостава, а това значи вероятно ново затваряне на предприятия и по-малко доходи. От друга страна е продължаващото опълчване сред Съединени американски щати и Китай - то ще основава неустановеност и доста западни компании евентуално мислят за пренасяне или смяна на веригата на доставки. Проблемите с ковид се очакваше да ускорят този развой, само че. Допитването до 500 интернационалните компании сочи, че през тази година едвам 20% от тях считат, че би трябвало да трансформират веригите си на доставки и да реалокират бизнеса си по-близо. Година по-рано процентът е бил внушителните 83.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР