Нов коронавирус, пренасян от прилепи и виновен за смъртта на

...
Нов коронавирус, пренасян от прилепи и виновен за смъртта на
Коментари Харесай

Откриха нов вирус в Китай, пренася се от прилепи

Нов ковид, пренасян от прилепи и отговорен за гибелта на близо 25 000 прасенца в Китай през 2016-2017 година, се е появил в същия регион, където избухна епидемията от тежък изострен респираторен синдром, популяризирал се в света през 2003 година, обявиха учени, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.
"Откриването на нови инфекции у животни е обвързвано с нараснал риск от инфекции за хората, които са в стеснен контакт с тях - съобщи един от създателите на проучването Чжънли Шъ от Института по вирусология в Ухан в провинция Хубей. - То разрешава да се вземат ограничения за своевременна предварителна защита. "
Учените изследвали 35 селскостопански служащи, които били в стеснен контакт с болните прасенца. Нито един служащ не бил инфектиран с новия ковид, публикуван в четири свинеферми в провинция Гуандун.
Известни са 6 ковид, които предизвикват болести у хората. Досега обаче единствено два от тях - на тежкия изострен респираторен синдром и на близкоизточния респираторен синдром, са провокирали смъртни случаи измежду хората, означиха от Американския народен институт по алергиите и инфекциозните заболявания, който е финансирал проучването.
Идентифицирането на нови вируси у животни и бързото установяване на капацитета им да заразяват хора са ключът към ограничение на заканите за здравето по света, разясниха учените.
Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Нейчър ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР