Нов конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в ивицата

...
Нов конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в ивицата
Коментари Харесай

Нов конвой с хуманитарна помощ влиза в Газа през граничния пункт „Рафах”

Нов ескорт с филантропична помощ стартира да влиза в линията Газа от Египет през граничния пункт " Рафах ", предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на представители на египетските сили за сигурност и на свои репортери на място, осведоми Българска телеграфна агенция.

17 камиона ще доставят през днешния ден, 22 октомври,различни артикули от първа нужда в палестинската територия, където обстановката е сериозна след две седмици на израелска обсада и въздушни удари, последвали нападението, подхванато на 7 октомври против Израел от " Хамас ".

Малко по-рановластите в Газа, следени от ислямисткото придвижване, оповестиха, че броят на убитите при израелски офанзиви от началото на спора е надхвърлил 4600- данни, които не са тествани по самостоятелен път.

Вчераот Египет в Газа през граничния пункт " Рафах " към този момент влязоха 20 камиона.Това бе първата филантропична помощ, доставена в палестинската територия от началото на спора.

От " Хамас " споделиха, че помощта включва " медикаменти, медицински консумативи и лимитирано количество храна (консерви) ". По данни на палестинското ислямистко придвижване конвоят се е състоял от 20 камиона.

Тази помощобаче е извънредно незадоволителна, като е възлизала на едвам 4 % от дневните доставки преди 7 октомври, съгласно Организация на обединените нации. По оценки на международната организация е належащо всеки ден да идват по 100 камиона с филантропична помощ в пренаселената линия Газа, където живеят към 2,4 милиона души, половината от които са малолетни.

„ Рафах “ е главният маршрут за влизане и излизане от Ивицата Газа, който не се управлява от Израел.

Израел наложи цялостна обсада и нанесе въздушни удари по Газа в отговор на смъртоносна офанзива на израелска територия от палестинската формация „ Хамас “ на 7 октомври.

Организация на обединените нации предизвести за „ филантропична злополука “ в Газа, където храната е на изчерпване, а запасите от гориво, належащо за поддържане на работата на аварийните генератори на лечебните заведения, са достигнали рисково ниски равнища.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш посети границата в петък в опит да получи помощта, като сподели, че към момента се създава механизъм за инспекция на помощта, поискана от Израел.

Много от жителите на Газа са се натъпкали в южната част на територията, с цел да избегнат въздушни удари на север.

Преди няколко дни Израел се съгласи с настояванията на Съединени американски щати да не стопира доставките на главната филантропична помощ - като храна, вода и медикаменти за Ивицата Газа.

„ Израел няма да осуети интернационалните филантропични доставки през Египет, в случай че става дума единствено за храна, вода и медикаменти за цивилното население, намиращо се в южната част на Ивицата Газа “, се споделя в известие, изпратено от кабинета на министър-председателя Бенямин Нетаняху след края на визитата на американския президент Джо Байдън в Тел Авив.

Израел обаче предизвести, че ще допусне тези доставки единствено при изискване, че продуктите от първа нужда не доближат до групировката „ Хамас “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР