Нов изкуствен интелект, разработен от китайски учени, ще предсказва дали

...
Нов изкуствен интелект, разработен от китайски учени, ще предсказва дали
Коментари Харесай

Китайски учени разработиха алгоритъм за прогнозиране на късогледството при децата

Нов изкуствен интелект, създаден от китайски учени, ще предсказва дали вашето дете има възможност да развие късогледство, съобщи bulgarian.cri.cn.
В продължение на 3 години учените от Центъра по офталмология „ Джуншан " към университета Сун Ятсен в провинция Гуандун анализирали 1,25 милиона медицински досиета за зрението на пациенти, с цел да разпознават стадиите за развиване на късогледството, вследствие на което съставили модел за изкуствен интелект, който да предвижда положението при деца и юноши.
Резултатите от тяхното проучване бяха оповестени в интернационалното списание „ PLOS Medicine ". В него били включени деца на възраст сред 5 и 18 години, чието зрение било проверявано в интервала 2005 година – 2015 година в осемте най-големи офталмологични центъра в провинция Гуандун.
Учените разкрили, че късогледството нормално се появява на седемгодишна възраст и се развива бързо преди навършване на 10-та година. То може да доближи до 3 диоптъра в тинейджърска възраст и да се качи до 6 през 20-те. В създаването на логаритъма, който предвижда степента на късогледството в продължение на 10 години и опцията то да доближи високи равнища преди 18-та година, учените употребявали като съществени променливи възрастта, диоптъра и годишното придвижване на късогледството. Точността на диагнозата при тестванията била 90% в границите на три години и 80% на 10.
Високата степен на миопия нормално прогресира бързо и може да аргументи загуба на зрението и други тежки очни проблеми.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР